ΓΔ: 1441.3 -0.51% Τζίρος: 53.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στ. Πέτσας: Οι 4 άξονες της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για «χρυσαυγίτες στη ΝΔ» και σημείωσε τους τέσσερις άξονες που θα κινηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

«Είναι αστείο και μόνο να σχολιάζουμε ισχυρισμούς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσαυγίτες στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της Βουλής είναι πως «απέβαλλε από τους κόλπους της όλα αυτά τα ακραία στοιχεία που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στη ΝΔ και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίος στην ελληνική Βουλή σήμερα», συνέχισε, προσθέτοντας πως είναι συνηθής πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να βάζει ταμπέλες όταν δεν έχει επιχειρήματα.

Για το μεταναστευτικό, εξήγησε το κρίσιμο διάστημα θα είναι η περίοδος μετά το φθινόπωρο και όλο τον χειμώνα, καθώς θα αποδειχθεί αν το πακέτο μέτρων που πήρε και δρομολογεί η κυβέρνηση αποφέρει καρπούς. «Επαναλαμβάνω τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: 1. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. 2. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου. 3. Προχωρούμε στις επιστροφές. 4. Φτιάχνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα με γνώμονα πάντα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι η χώρα ήταν «ξέφραγο αμπέλι».

«Όλοι έχουμε ανθρωπισμό μέσα μας, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν; Τα πρώτα χρόνια όντως ήταν κάποια κύματα προσφυγικά. Όσο περνούσε ο καιρός, το πρόβλημα μεταλλασσόταν. Σιγά σιγά, και έγινε προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και τώρα μιλάμε περισσότερο για μεταναστευτικό και λιγότερο για προσφυγικό. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τοποθέτηση της κ. Χριστοφιλόπουλου κατά των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και σήμερα υπάρχουν κλειστές δομές, αλλά είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανοιχτές. «Αυτό», συνέχισε, «δεν είναι ικανοποιητικό όταν ξέρουμε ότι πάρα πολλοί από αυτούς που κάνουν αίτηση δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου και θα πρέπει να υπάρχει μια αποτροπή».

«Η κλειστή δομή είναι μια αποτροπή από μόνη της για αυτούς που θέλουν να έρθουν και αποδείχτηκε αυτό. Δεν πρέπει να αφήνουμε εργαλεία, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην πολιτική μας, απέξω για ιδεοληπτικούς λόγους. Οι πρόσφυγες είναι μια κατηγορία από μόνη της. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν δέχεται κάποιον που είναι πρόσφυγας και παλεύει για τη ζωή του», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι η αποτροπή έχει να κάνει με το τι κάνουμε εμείς και με το τι κάνουν οι γείτονές μας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη με βάση την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ να κάνει ό,τι μπορεί στην ενδοχώρα, στις ακτές, αλλά και στα χωρικά της ύδατα.

«Δηλαδή, ακόμα και αν φύγουν οι βάρκες από τις ακτές της Τουρκίας για να περάσουν στα δικά μας χωρικά ύδατα, θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τις επιστρέψουν. 'Αρα, αυτή η αποτροπή πρέπει να ενισχυθεί. Και προσπαθούμε να την ενισχύσουμε με τις επαφές μας και σε κορυφαίο επίπεδο, όπου τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα από τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, αλλά και σε επίπεδο υπουργικό, όπως τη συνάντηση που είχε ο κ. Κουμουτσάκος με τον κ. Σοϊλού στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. Αλλά και την επαφή που έχουμε με την Ευρώπη, με ηγέτες και με υπουργούς, όπως για παράδειγμα σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, που έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως «εμείς, από την πλευρά μας, έχουν αυξήσει τις περιπολίες και όσο περνάει η τουριστική περίοδος θα αυξάνονται τα σκάφη του Λιμενικού που φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορά μας».

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι από τα νησιά θα απομακρυνθούν κυρίως οικογένειες που έχουν προσφυγικό προφίλ, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μεταφερθούν στην Ευρώπη ασυνόδευτα παιδιά.

Σημείωσε, δε, πως είναι πρώιμο να λέει κανείς ότι κινδυνεύουμε από αλλοίωση πληθυσμού. «Όπως ξέρετε, στην Ελλάδα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δεν μιλήσαμε ποτέ στο παρελθόν για αλλοίωση πληθυσμού, όταν είχαμε μετακινήσεις, είτε μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, όπου είχαμε κάποιες μαζικές εισροές στην Ελλάδα. Ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτό το πράγμα. Εδώ μιλάμε για άλλου τύπου, όμως, ροές μεταναστευτικές, ιδίως από χώρες με άλλη θρησκεία, με άλλο πολιτισμό, με άλλα -ας το πούμε έτσι- στοιχεία που φέρνουν μαζί τους, τα οποία πρέπει κανείς να τα εξετάσει», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των ευθυνών της έθεσε την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο Γ. Κουμουτσάκος

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γ. Κουμουτσάκου στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό - προσφυγικό. "Όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί" υποστήριξε η ελληνική πλευρά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμφώνησαν για προσφυγικό, Κύπρο και διμερείς σχέσεις Μητσοτάκης - Ερντογάν

Προσφυγικό - μεταναστευτικό, κυπριακό, Χάλκη αλλά και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο συζητήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
refugees
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.