ΓΔ: 2622.01 -0.05% Τζίρος: 144.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:44:41
Άρειος Πάγος κτίριο
Η πρόσοψη του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, κεντρικό δικαστικό μέγαρο της Ελλάδας.

Η Ένωση Εισαγγελέων ζητά ενίσχυση της ασφάλειας στα δικαστήρια

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στην είσοδο του Διοικητικού Εφετείου και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητά άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δικαστικών χώρων, λειτουργών και πολιτών.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων με βαριοπούλες στην είσοδο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και τη σημερινή ένοπλη επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικαστικών υπηρεσιών και όσων εργάζονται ή συναλλάσσονται με αυτές.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι τα διαδοχικά περιστατικά βίας στους δικαστικούς χώρους της Αθήνας προκαλούν έντονο προβληματισμό. Όπως τονίζεται, η οργανωμένη επίθεση της 26ης Απριλίου 2026 στο Διοικητικό Εφετείο και η ένοπλη επίθεση της 28ης Απριλίου 2026 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου τραυματίστηκαν δικαστικοί υπάλληλοι, αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι τέτοια φαινόμενα δεν απειλούν μόνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών, αλλά και τη θεσμική ανεξαρτησία και εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η συνεχιζόμενη απαξίωση των θεσμών και η στοχοποίηση του δικαιοδοτικού έργου, όπως σημειώνεται, δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνης εκτροπής και ενδέχεται να ενισχύσουν τη νομιμοποίηση της βίας.

«Η βία, οι απειλές, οι βανδαλισμοί και κάθε μορφή εκφοβισμού δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως συνήθη περιστατικά της δημόσιας ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τις τραυματισθείσες δικαστικές υπαλλήλους και εύχεται ταχεία ανάρρωση, ενώ ζητά από την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφαλή άσκηση των καθηκόντων όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να λειτουργεί με νηφαλιότητα, ανεξαρτησία και ασφάλεια, χωρίς να κάμπτεται από φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού, παραμένοντας προσηλωμένη στο Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδηση των λειτουργών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη για τη δολοφονία Τάνους στη Συρία και αίτημα έρευνας

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία, ζητά άμεση διαλεύκανση και προσαγωγή των ενόχων, και τονίζει την ανάγκη για μέτρα προστασίας όλων των κοινοτήτων, ειδικά λόγω της θρησκευτικής σημασίας της ημέρας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Σύλληψη δύο ατόμων για διάρρηξη διαμερίσματος

Δύο άνδρες, 47 και 32 ετών, συνελήφθησαν στον Πειραιά επ' αυτοφώρω από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από διάρρηξη διαμερίσματος. Κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή και απείθεια.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Σύλληψη 80χρονου για εμπρησμό σε ξερά χόρτα

Ένας 80χρονος συνελήφθη από την Πυροσβεστική Καβάλας ως ύποπτος για εμπρησμό από πρόθεση, αφού φέρεται να έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα στο Δίποταμο Νέστου. Η σύλληψη έγινε άμεσα μετά τη διερεύνηση του περιστατικού.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο μελών κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Θεσσαλονίκη για παράνομη διακίνηση μεταναστών, καθώς κρατούσαν σε διαμέρισμα δύο αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα, υπό την απειλή όπλου και αφαιρώντας τους τα κινητά. Οι μετανάστες κατάφεραν να διαφύγουν.
Κενή κορνίζα μουσείου
ΔΙΕΘΝΗ

Σικελία: Κλοπή τεσσάρων έργων του Αντονέλο ντα Μεσίνα από μουσείο

Τέσσερα ανεκτίμητα έργα του Αναγεννησιακού ζωγράφου Αντονέλο ντα Μεσίνα κλάπηκαν από μουσείο στη Μεσίνα. Μεταξύ αυτών, τρία τμήματα του Πολύπτυχου του Αγίου Γρηγορίου. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία στις αρχές.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη τριών γονέων στα Χανιά για ανεπίτρεπτη κατανάλωση αλκοόλ ανηλίκων

Τρεις ημεδαποί συνελήφθησαν στα Χανιά ως κηδεμόνες ανηλίκων που μεταφέρθηκαν με μέθη στο νοσοκομείο, ύστερα από παραβιάσεις μέτρων προστασίας ανηλίκων. Την υπόθεση εξετάζει η αστυνομική διεύθυνση Χανίων.