ΓΔ: 2624.99 -1.41% Τζίρος: 558.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:30:38
Άρειος Πάγος κτίριο
Η πρόσοψη του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, κεντρικό δικαστικό μέγαρο της Ελλάδας.

Η Ένωση Εισαγγελέων ζητά ενίσχυση της ασφάλειας στα δικαστήρια

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στην είσοδο του Διοικητικού Εφετείου και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητά άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δικαστικών χώρων, λειτουργών και πολιτών.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων με βαριοπούλες στην είσοδο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και τη σημερινή ένοπλη επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικαστικών υπηρεσιών και όσων εργάζονται ή συναλλάσσονται με αυτές.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι τα διαδοχικά περιστατικά βίας στους δικαστικούς χώρους της Αθήνας προκαλούν έντονο προβληματισμό. Όπως τονίζεται, η οργανωμένη επίθεση της 26ης Απριλίου 2026 στο Διοικητικό Εφετείο και η ένοπλη επίθεση της 28ης Απριλίου 2026 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου τραυματίστηκαν δικαστικοί υπάλληλοι, αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι τέτοια φαινόμενα δεν απειλούν μόνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών, αλλά και τη θεσμική ανεξαρτησία και εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η συνεχιζόμενη απαξίωση των θεσμών και η στοχοποίηση του δικαιοδοτικού έργου, όπως σημειώνεται, δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνης εκτροπής και ενδέχεται να ενισχύσουν τη νομιμοποίηση της βίας.

«Η βία, οι απειλές, οι βανδαλισμοί και κάθε μορφή εκφοβισμού δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως συνήθη περιστατικά της δημόσιας ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τις τραυματισθείσες δικαστικές υπαλλήλους και εύχεται ταχεία ανάρρωση, ενώ ζητά από την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφαλή άσκηση των καθηκόντων όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να λειτουργεί με νηφαλιότητα, ανεξαρτησία και ασφάλεια, χωρίς να κάμπτεται από φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού, παραμένοντας προσηλωμένη στο Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδηση των λειτουργών της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη άνδρα στα Ιωάννινα με ευρωπαϊκό ένταλμα από Ιταλία

Αστυνομικοί στα Ιωάννινα συνέλαβαν άνδρα με ευρωπαϊκό ένταλμα των ιταλικών αρχών για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, με ποινή έως 20 έτη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ανακριτή ο 37χρονος ιδρυτής ΜΚΟ για δωρεές σε άρρωστα παιδιά

Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο 37χρονος πρόεδρος ΜΚΟ, που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 2,8 εκατ. ευρώ από δωρεές για άρρωστα παιδιά, διαθέτοντάς τα σε προσωπικά έξοδα, πολυτελείς αγορές και αθλητικές δραστηριότητες.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη μέλους σπείρας στη Θεσσαλονίκη για απάτες σε ηλικιωμένες

Η Αστυνομία συνέλαβε αλλοδαπό ύποπτο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται για δύο απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα, με στόχο το παράνομο όφελος από τις πράξεις αυτές.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε ανήλικοι διέρρηξαν ναό, γραφεία και οχήματα στην Ημαθία

Πέντε ανήλικοι, ηλικίας 15-17 ετών, φέρονται να διέπραξαν 7 κλοπές και διαρρήξεις τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο στην Ημαθία, αφαιρώντας συνολικά 1.670 ευρώ και αντικείμενα αξίας 400 ευρώ από διάφορες περιοχές.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Αττική

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους, προσποιούμενη λογιστές συγγενών τους και αποσπώντας χρήματα και κοσμήματα στην Αττική. Εξιχνιάστηκαν 25 περιστατικά, με κέρδη πάνω από 125.000 ευρώ και τέσσερις συλλήψεις.