ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο

Κ. Τασούλας: Κλειδί η συνδεσιμότητα ενέργειας, μεταφορών, ψηφιακής ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών ότι η συνδεσιμότητα σε ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακή ανάπτυξη αποτελεί κλειδί για εθνική ασφάλεια και οικονομική πρόοδο, με την Ελλάδα ενεργό ρόλο.

«Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής ανάπτυξης αποτελεί το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την ολοκλήρωση της 11ης Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι «στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών σήμερα, εδώ στο Ντουμπρόβνικ, συζητήθηκε ο απολογισμός της δεκαετούς ύπαρξης αυτής της πρωτοβουλίας. Καταλήξαμε ομόφωνα ότι αυτή η πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών εξασφαλίζει, μέσω της συνδεσιμότητας, εθνική ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη, ταυτόχρονα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «η συνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής ανάπτυξης είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Ελλάδα, έστω κι αν είναι τρία χρόνια μόνο μέλος αυτής της Πρωτοβουλίας, έχει πολλές δυνατότητες και πρωτοστατεί στη συνδεσιμότητα, που είναι ο στόχος και η απαίτηση αυτής της πρωτοβουλίας». Όπως επισήμανε, «μέσω της Ελλάδας, ενέργεια θα κατευθύνεται με αυξανόμενους ρυθμούς προς βορρά, συμβάλλοντας στην ενεργειακή επάρκεια της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Άρα, από εδώ, υποστηρίζεται η εθνική ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη όλων αυτών των χωρών που μετέχουν στην Πρωτοβουλία, χάρη στη συμμετοχή της Ελλάδας και χάρη στην πολιτική βούληση της Ελλάδας να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η θέση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών

Κατά την παρέμβασή του στη Συνεδρία των Προέδρων του Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο κ. Τασούλας, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της Συνόδου Κορυφής, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος από το 2023, αλλά έχουμε υιοθετήσει την αρχική ιδέα. Η ίδια αυτή πρωτοβουλία, κατά τη γνώμη μου, διευρύνει και επεκτείνει τα σύνορά μας, τα ενεργειακά μας σύνορα, τα ψηφιακά μας σύνορα και τα συνοριακά μας όρια στον τομέα των μεταφορών».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει καταστεί βασική πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο προς τον βορρά, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και έτσι διευρύνουμε τις δυνατότητές μας. Αυτό μας κάνει πιο ισχυρούς και, φυσικά, είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό το εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «προχωράμε πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούμε παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η γεωπολιτική διάσταση και οι προοπτικές συνεργασίας

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική κρίση, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας -στην Κεντρική, Νοτιοδυτική και Νοτιοανατολική Ευρώπη- αποτελεί την απάντηση στις ανησυχίες μας. Έχουμε έντονες ανησυχίες εξαιτίας των συγκρούσεων, αλλά έχουμε και τις απαντήσεις».

«Μετά τους πόλεμους θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε τρεις τομείς, τις μεταφορές, την ενέργεια και την ψηφιακή συνδεσιμότητα. Η συνεργασία αυτή θα μας καταστήσει πιο ισχυρούς, πιο παραγωγικούς και πιο αποτελεσματικούς. Αυτό είναι το μέλλον της περιοχής μας, αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης και πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον ενός κόσμου που σήμερα δοκιμάζεται από συγκρούσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ

Η ΕΕ αναμένει με ανυπομονησία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ισλανδίας για την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας σε θετική εξέλιξη. Οι Ισλανδοί καλούνται ξανά να αποφασίσουν για το μέλλον τους στην ΕΕ.
Χέρι σε κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα στην Ισλανδία

Η Ισλανδία διεξάγει αύριο δημοψήφισμα για το αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή διαφορά ανάμεσα σε όσους τάσσονται υπέρ και κατά της έναρξης συνομιλιών με την Ένωση.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με όσους ήθελαν την Ελλάδα εκτός ΕΕ

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την υπερψήφιση Ακρίτα από το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική για αντίφαση σε σχέση με τη στάση τους έναντι Στουρνάρα και κατηγορώντας το κόμμα για ψευδείς ισχυρισμούς και έλλειψη συνέπειας.
εγκέφαλος και χάπια
ΔΙΕΘΝΗ

Πάρκινσον: 22,8 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος για την Ευρώπη

Το κόστος της νόσου Πάρκινσον άγγιξε τα 22,8 δισ. ευρώ το 2019 στην Ευρώπη, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 28,8 δισ. ευρώ. Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, γεγονός που πιέζει τα συστήματα υγείας και φροντίδας.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ρωσικής επίθεσης σε χώρες του ΝΑΤΟ, λέει ΕΕ

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν στοιχεία για ρωσική στρατιωτική απειλή κατά χωρών του ΝΑΤΟ, διαψεύδοντας σχετικές ανησυχίες που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.