ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Μιχάλης Κατρίνης ομιλία Βουλή
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

Μ. Κατρίνης: Κάλεσμα για εθνική σοβαρότητα και υπεύθυνη διαχείριση κρίσεων

Ο Μιχάλης Κατρίνης, υπεύθυνος Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ζητά από την κυβέρνηση σοβαρότητα, ασκώντας κριτική για επικοινωνιακή διαχείριση, με αφορμή την απόφαση απομάκρυνσης των Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο.

Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να «διατηρήσει το απαραίτητο επίπεδο εθνικής σοβαρότητας», αντί να συνεχίσει, όπως ανέφερε, στο μοτίβο της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων και της θριαμβολογίας πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες.

Η παρέμβαση του κ. Κατρίνη ήρθε με αφορμή τις εξελίξεις που σχετίζονται με την απόφαση για την απομάκρυνση των συστοιχιών Patriot από την Κάρπαθο και το Διδυμότειχο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, πήρε απόφαση για την απομάκρυνση των συστοιχιών Patriot από την Κάρπαθο και το Διδυμότειχο λόγω της αλλαγής των γεωπολιτικών συνθηκών, όπως γράφτηκε στα σχετικά δελτία Τύπου».

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή, αν και ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, είχε ληφθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Επεσήμανε επίσης ότι 20 ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η αποστολή Mirage 2000-5, προκειμένου να «καλυφθεί το επιχειρησιακό κενό».

Παράλληλα, τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είχε αναφερθεί με διθυραμβικό τρόπο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας, όπως τα Patriot, οι φρεγάτες και τα F-16.

Ο υπεύθυνος Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός «αναρωτήθηκε ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου ποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο» στο Μαξίμου σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση αυτή ως εργαλειοποίηση εθνικών και αμυντικών θεμάτων.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στις 20 Μαρτίου 2026, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., πως «η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με κανέναν τη διάταξη των αμυντικών της δυνάμεων σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ο κ. Κατρίνης κατέληξε ότι, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει την επικοινωνιακή διαχείριση και να επιδείξει το απαιτούμενο επίπεδο εθνικής υπευθυνότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Διεθνής πειρατεία η τουρκική απόφαση για θαλάσσια πάρκα

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ότι ο κατευνασμός προς την Τουρκία οδηγεί σε νέα τετελεσμένα κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις τουρκικές αποφάσεις για θαλάσσια πάρκα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ζητά σαφή κυβερνητική αντίδραση.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Η πολιτική προστασία δεν είναι χώρος για φθηνές αντιπαραθέσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή δηλώσεις του, τονίζοντας πως δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τις απώλειες σε Μάτι και Μάνδρα και αμφισβητώντας την ειδικότητά του στα θέματα πολιτικής προστασίας.
Μέγαρο Μαξίμου κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΛΑΣ: Εξαγγελίες για την έρευνα χωρίς ακόμη δεσμευμένα κονδύλια

Ο τομέας Παιδείας του ΕΛΑΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακοινώσεις σχετικά με χρηματοδότηση προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας χωρίς συγκεκριμένα ποσά, χρονοδιαγράμματα ή διοικητικές πράξεις, ζητώντας ξεκαθάρισμα πόρων.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η συλλογική μνήμη διαρκεί περισσότερο απ' όσο νομίζει ο Τσίπρας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ειρωνικά τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν εξυπηρέτησε συμφέροντα ως πρωθυπουργός και ανέφερε πως αναμένει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα στη συνέχεια της συνέντευξης.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Απαξιώνονται οι αμφισβητήσεις για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε τη συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας πως οι αμφισβητήσεις καταρρίπτονται, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις με πράξεις, όχι λόγια.
Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος-Παρασύρης: Απαιτείται δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για κρίσιμο έργο

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.