ΓΔ: 2591.13 1.25% Τζίρος: 185.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:37
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γκιουλέκας: Τρίτη περιοδεία στο Βουκουρέστι για ελληνο-ρουμανική συνεργασία

Αποστολή στο Βουκουρέστι οργανώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών, ρουμανικών και μολδαβικών φορέων και επιχειρήσεων, με συμμετοχή θεσμικών και ακαδημαϊκών εκπροσώπων.

Νέες προοπτικές συνεργασίας για ελληνικούς, ρουμανικούς και μολδαβικούς φορείς και επιχειρήσεις ανοίγονται μέσα από την αποστολή στο Βουκουρέστι, που διοργανώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών-Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Γκιουλέκας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ σε βαλκανικές πρωτεύουσες.

Η αποστολή αναχωρεί την Κυριακή, 24 Μαΐου 2026, με προγραμματισμένες επαφές τη Δευτέρα και την Τρίτη (25 και 26 Μαΐου) με φορείς και επιχειρήσεις της Ρουμανίας, ενώ ο κ. Γκιουλέκας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Στην αποστολή συμμετέχουν Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και των αντίστοιχων ΠΕΔ. Παρόντες θα είναι επίσης Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων της περιοχής, οι διοικήσεις του Enterprise Greece του ΥΠΕΞ, αλλά και εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο ΣΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και περιφερειακά Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η συμμετοχή των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος και της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας.

 Στην αποστολή θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι άνω των 50 επιχειρήσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από ρουμανικής πλευράς θα συμμετάσχουν πάνω από 70 επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από ρουμανικά λιμάνια και συναφείς φορείς, όπως οι διοικήσεις του λιμανιού της Κωστάντζας, της Διοίκησης των πλωτών καναλιών Δούναβης–Διώρυγας Μαύρης Θάλασσας, του Οργανισμού Λιμένος Galati, του λιμένα Σουλίνας, της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών και Πρακτόρων Πλοίων Ρουμανίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωστάντζας, καθώς και εταιρείες όπως UMEX SA, EASTSHIP, DTS Logistic Services, DP World, FAST FREIGHT και COSCO Shipping.

Συναντήσεις με Μολδαβία και ελληνικές διπλωματικές αρχές

Το απόγευμα της Δευτέρας, τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα συναντηθούν με εκπροσώπους του επίσημου φορέα για τις ξένες επενδύσεις στη Μολδαβία, INVEST MOLDOVA, οι οποίοι θα μεταβούν στο Βουκουρέστι για τον σκοπό αυτό. 

Θα ακολουθήσει συνάντηση στην ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, με πρωτοβουλία της Πρέσβη της Ελλάδος Ευαγγελίας (Λιλής) Γραμματίκα.

Επαφές με ρουμανική κυβέρνηση και επιχειρηματικούς φορείς

Την Τρίτη 26 Μαΐου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων και Ρουμάνων επιχειρηματιών, καθώς και επαφές μεταξύ ακαδημαϊκών των πέντε Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας και των επικεφαλής της έδρας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

Η αποστολή θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, όπου θα υποδεχθεί την ελληνική αντιπροσωπεία το μέλος του Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ρουμανίας κ. Dragos Zisopol. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τους Προέδρους των Ελληνικών Περιφερειακών Κοινοτήτων της χώρας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών-Μακεδονίας και Θράκης θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής της ρουμανικής Γερουσίας, τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημοσίων Έργων και Διοίκησης Marin Țole και τον γενικό γραμματέα του ίδιου υπουργείου Gabriel Ghilea, με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ Ρουμανίας και Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της αποστολής θα υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επόμενοι σταθμοί ΥΜΑΘ τα Τίρανα και η Ποντγκόριτσα

Τα Τίρανα και η Ποντγκόριτσα είναι οι επόμενοι προορισμοί στην περιοδεία εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα με αντιπροσωπεία από Βόρεια Ελλάδα για συνεργασία με κυβερνήσεις, φορείς και επιχειρήσεις Αλβανίας και Μαυροβουνίου.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κ. Γκίλφοϊλ για ενεργειακή ασφάλεια σε συναντήσεις στα Βαλκάνια

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά τη διήμερη επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε στο Φόρουμ Ενέργειας και συναντήθηκε με υπουργούς και στελέχη για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εγκαταστάσεις ΔΕΘ Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση ίδρυσης Ακαδημίας Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη με έδρα το ΠΑΜΑΚ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Λοβέρδος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει κέντρο σύνδεσης με τα Βαλκάνια μέσω πολιτιστικής διπλωματίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Λογότυπο Helleniq Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Helleniq Energy: Πετρελαϊκός διάδρομος μέσω αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Ο αγωγός VARDAX, που συνδέει Θεσσαλονίκη-Σκόπια και ανήκει στη Helleniq Energy, λειτουργεί ξανά από το 2026 μεταφέροντας ντίζελ στην OKTA. Με μήκος 213 χλμ., αποτελεί βασικό ενεργειακό διάδρομο Ελλάδας-Βαλκανίων και κεντρικής Ευρώπης.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδύσεις 125 εκατ. και 39 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια Β. Ελλάδας έως 2026

Ο Χρ. Δήμας τόνισε τη σημασία των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στη διασύνδεση με Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις, τις παραχωρήσεις αεροδρομίων και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέο υπερσύγχρονο αιματολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο, υπερσύγχρονο κτίριο της Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί πρωτοποριακό Κέντρο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών.