ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Χατζηδάκης: Οι εννέα πυλώνες για ενέργεια και περιβάλλον

Ηλεκτροκίνηση, απορρίμματα, απολογνιτοποίηση, εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτρική διασύνδεση ιδεών μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στους εννέα άξονες της πολιτικής για το περιβάλλον και την ενέργεια αλλά και στα συμπεράσματα που θα πρέπει να κρατήσει η νέα γενιά από την κρίση, αναφέρθηκε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Οι εννέα άξονες της πολιτικής όπως τους ανέπτυξε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

-φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας με μέριμνα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας μέσα από ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με οικονομικούς και κοινοτικούς πόρους

-αύξηση της συμμετοχής της πράσινης ενέργειας στο 35% το 2030 από 17% που είναι σήμερα.

-ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

-ηλεκτροκίνηση. Στους δυόμισι μήνες έχουμε συγκροτήσει διυπουργική επιτροπή ώστε να δούμε ένα πλέγμα κινήτρων για να περάσουμε από το ντίζελ και την βενζίνη στην ηλεκτροκίνηση. Ένα σημαντικό κομμάτι του στόλου των λεωφορείων θα είναι ηλεκτρικά

-εξοικονόμηση ενέργειας

-ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

-κυκλική οικονομία που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση πράσινων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα απαγορεύσουμε τα πλαστικά μίας χρήσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021

-προστασία της βιοποικιλότητας

-προστασία των δασών

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τα συμπεράσματα σε σχέση με την κρίση που θα πρέπει να κρατήσει η νέα γενιά:

-τα χρόνια της κρίσης μας δίδαξαν ότι πρέπει να πολεμάμε το εθνικό καρκίνωμα του λαϊκισμού

-η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι όρος επιβίωσης για το έθνος

-δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές

-δεν μπορεί να υπάρξουν δουλειές δίχως τον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές

Ειδικά για τη νέα γενιά ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε:

-την ανάγκη να αποκτηθούν νέες δεξιότητες

-πρέπει να αποκτούμε διεθνείς παραστάσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες

-πρέπει να αναζητούμε την ατομική μας προκοπή όχι μέσα από μία θέση στο δημόσιο αλλά με την έμπνευση και δημιουργικότητα στον ιδιωτικό τομέα

Καθώς ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και σε προσωπικό τόνο λέγοντας: «Πάντα στην καρδιά μου παραμένω Ονεδίτης». Συνεχάρη την ΟΝΝΕΔ γιατί «κάνουν ένα ανοικτό και διαφανές συνέδριο συντονισμένο με τους ρυθμούς της εποχής» και σημείωσε ότι «είναι εντυπωσιακό ότι να μέλη της ΟΝΝΕΔ αυξήθηκαν σε 71.000. Μόνο η νεολαία έχει διπλάσια μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του -που έχει 36.000. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν σύνδρομα και θέλουν να κρατήσουν τις σφραγίδες».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται πακέτο μέτρων για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλχημείες και ψέμματα» σχετικά εμ την ΔΕΗ και σημείωσε πως τα «τα μέτρα που πήραμε είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, το κόστος της αδιαφορίας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του ΥΠΕΝ για την αμοιβή ύψους 17 εκατ. ευρώ σε σύμβουλο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει πως τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία - πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Συμμαχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως μόνο μέσα από τις συμμαχίες μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που η ενεργειακή κρίση απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας.