ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κωστής Χατζηδάκης

Κ. Χατζηδάκης: Η κατάρρευση της ΔΕΗ αποφεύχθηκε

«Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος» τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι λόγω των κυβερνητικών μέτρων που έδωσαν προοπτική" ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε όμως βεβαίως η κατάσταση της επιχείρησης δεν έγινε παραδεισένια.

Στη συνέντευξή του μιλά για σειρά διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν στην σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με χρονικό όριο το 2028, την κατάργηση των ΝΟΜΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ, την προώθηση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, και την ενθάρρυνση της ΔΕΗ για άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες «για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», ενώ τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου.

«Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος» τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την πολιτική του κ. Τσίπρα καθώς ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς μόλις τον περασμένο Ιούνιο να διερευνήσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ».

Σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον εαυτό του και κάνει λόγο για «υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε τις συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, τις ίδιες συμβάσεις για τις οποίες πανηγύριζε μόλις τον περασμένο Ιούνιο».

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό με σχέδιο και υπευθυνότητα, με την Ελλάδα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να προχωρά στην «αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο ώστε να παίρνονται ταχύτερες αποφάσεις και με στόχο την επαναπροώθηση όσων δεν το δικαιούνται».

Καλεί την Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης για διεθνοποίηση του ζητήματος και προσθέτει ότι η Ελλάδα ζητά «ενισχυμένη παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ».

Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλία από κοινού με την Κύπρο και τη Βουλγαρία στο συμβούλιο Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις 7-8 Οκτωβρίου, καθώς και πρωτοβουλία για συμπερίληψη του ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου.

Απαντώντας στον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό ο Κ. Χατζηδάκης, αφού επέκρινε την λογική του ΣΥΡΙΖΑ «που οδήγησε στη Μόρια η οποία χαρακτηρίστηκε από το BBC πέρυσι το καλοκαίρι το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «μπορούμε να εφαρμόσουμε τις διεθνείς συνθήκες, όσα λέει η ΕΕ και όσα επιτάσσει η ελληνική ανθρωπιά, χωρίς η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι».

Σχετικά με την υπόθεση Novartis είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει τόσο «το κουκούλωμα», όσο και «την δίωξη των πολιτικών μας αντιπάλων και γι' αυτό τον λόγο είπαμε ότι στην περίπτωση πρώην πρωθυπουργών θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία και ξεχωρίσαμε την περίπτωση του κ. Τσίπρα από αυτήν του κ. Παπαγγελόπουλου».

Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εστιάζει στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης της χώρας και δεν επιθυμεί «να δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα», ο Κ. Χατζηδάκης κατέληξε στη συνέντευξή του σημειώνοντας «θα κινηθούμε θεσμικά και σοβαρά. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, ότι ουδείς είναι υπεράνω των νόμων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Μπορούμε να συμβάλλουμε στην αγορά φυσικού αερίου

Για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ΕΕ, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση και εμπορική λειτουργία του αγωγού Trans Adriatic που αναμένεται το 2020 και του αγωγού IGB με την Βουλγαρία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Προχωράει η απολιγνιτοποίηση της χώρας

Την διάθεση της κυβέρνησης να βρεθεί η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και έκανε αναφορά στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας σημείωσε πως η ευρεία συμμετοχή διεθνών θεσμικών επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το σύνολο των προσφορών να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.
skrekas-ypen
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σκρέκα με τον Γερμανό πρέσβη - Συζητήθηκε η συμφωνία ΔΕΗ- RWE

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των γερμανικών επενδύσεων, ιδίως στην ηλιακή ενέργεια με επίκεντρο τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE και το ενδιαφέρον και άλλων γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.