ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη

ΕΛΙΤΗΕ: Πέντε λύσεις για ασφαλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα

Το ΕΛΙΤΗΕ προτείνει πέντε πολιτικούς άξονες για τη διασφάλιση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, με ασφαλή ηλεκτρολογικά δίκτυα, τονίζοντας ότι η ηλεκτρολογική ασφάλεια είναι θεμέλιο της χώρας αλλά παραμένει συχνά παραγνωρισμένη.

Πέντε βασικούς άξονες πολιτικής για τη διασφάλιση της συνέχειας της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης προτείνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΕΛΙΤΗΕ), υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι εφικτή χωρίς ασφαλή ηλεκτρολογικά δίκτυα και εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΙΤΗΕ, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελεί σήμερα κινητήρια δύναμη ριζικών αλλαγών στην Ελλάδα και διεθνώς. Από τις κατοικίες με αντλίες θερμότητας, οικιακά φωτοβολταϊκά και θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έως τα data centers και τις βιομηχανίες που αντικαθιστούν καυστήρες ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρικούς κλιβάνους, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται διαρκώς.

Ωστόσο, η ηλεκτρολογική ασφάλεια –θεμέλιος λίθος αυτής της μετάβασης– παραμένει συχνά «αόρατη» και θεωρείται δεδομένη, μέχρι να προκύψει κάποιο ατύχημα ή ζημιά στις υποδομές.

Προτάσεις πολιτικής για ασφαλή μετάβαση

Με αφορμή την αφιέρωση του Μαΐου στην Ηλεκτρολογική Ασφάλεια, το ΕΛΙΤΗΕ εισηγείται πέντε άμεσους άξονες πολιτικής:

- Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τον περιοδικό επανέλεγχο των εγκαταστάσεων.
- Εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της νέας εποχής.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων για απομάκρυνση επικίνδυνων και μη πιστοποιημένων προϊόντων.
- Συνεχή αναβάθμιση δεξιοτήτων των πιστοποιημένων ηλεκτρολόγων.
- Διασύνδεση προγραμμάτων όπως το «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ» με την υποχρεωτική αναβάθμιση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Ανησυχητικά στοιχεία για ηλεκτροπληξίες

Το ΕΛΙΤΗΕ έχει καταγράψει μέσω αναφορών στον Τύπο τουλάχιστον 39 θανάτους και 19 τραυματισμούς από αστικές ηλεκτροπληξίες την περίοδο 2015-2025. Οι κατοικίες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων περιστατικών (47,9%), ενώ οι τραυματισμοί κατανέμονται σχεδόν ισομερώς μεταξύ κατοικιών και χώρων εργασίας.

Οι κύριες αιτίες σχετίζονται με παλαιές ή ελαττωματικές εγκαταστάσεις, ανεπαρκή συντήρηση, έλλειψη ελέγχων και κυκλοφορία μη πιστοποιημένων υλικών που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας.

Παράλληλα, μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι το 43,4% των επαγγελματιών δεν γνωρίζει τις διαδικασίες επιθεώρησης που εφαρμόζουν οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια ή τη συμμόρφωση προϊόντων.

Δράσεις εκπαίδευσης και πρόληψης

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΤΗΕ, Δρ. Βασίλης Χατζίκος, ανέφερε: «Η ψηφιοποίηση και η πράσινη μετάβαση δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ασφαλή ηλεκτρολογικά δίκτυα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Ας καθιερώσουμε ένα μήνα ηλεκτρολογικής ασφάλειας ξεκινώντας με γόνιμο διάλογο για τη βελτίωση της εποπτείας της αγοράς, για καλύτερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, με την ενεργή συνδρομή όλων των εμπλεκομένων με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις».

Όπως πρόσθεσε, το ΕΛΙΤΗΕ προχωρά με πρωτοβουλίες που στηρίζουν την εκπαίδευση των ηλεκτρολόγων, όπως η δημιουργία πρακτικού εγχειριδίου για το βασικό πρότυπο ΕΛΟΤ και η δωρεάν παροχή εξειδικευμένων μαθημάτων στη ΣΑΕΚ Μεταξουργείου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Συνεργασία με τον ΕΛΟΤ

Τέλος, το Ινστιτούτο συνέβαλε ενεργά, μαζί με τον ΕΛΟΤ, στη δημιουργία του πρακτικού εγχειριδίου εφαρμογής του Προτύπου ΕΛΟΤ 60364, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο για τη σύγχρονη και ασφαλή μελέτη, υλοποίηση και έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άποψη της Όσλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Νορβηγία ενώνουν δυνάμεις κατά της παραπληροφόρησης

Ελλάδα και Νορβηγία διερευνούν συνεργασία για στήριξη ανεξάρτητης ενημέρωσης και καταπολέμηση παραπληροφόρησης, με αξιοποίηση των EEA Grants, όπως συζητήθηκε σε επαφές του ΓΓ Ενημέρωσης Δημ. Κιρμικίρογλου στο Όσλο.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δένδιας καταδίκασε την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ναό στην Ιορδανία

Ο Ν. Δένδιας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στον Ναό Αγ. Γεωργίου στο Καράκ Ιορδανίας και εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον ΟΗΕ με διάλογο, διπλωματία και δημοκρατία

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε, με αφορμή τα 81 χρόνια του Καταστατικού Χάρτη ΟΗΕ, τη δέσμευση της Ελλάδας σε διάλογο, διπλωματία και δημοκρατία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της χώρας ως μέλους και προεδρεύουσας του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προοπτικές Ελλάδας-Γαλλίας, κρίσιμος ο ρόλος της Θεσσαλονίκης

Η Σεσίλ Βαλκ, νέα Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες και εξελίσσονται με έμφαση στη συνεργασία σε άμυνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και πολιτισμό.
Γιώργος Παπαδημητρίου ΕΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώ προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στην προσέλκυση greenfield ξένων επενδύσεων, ανεβαίνοντας στη 19η θέση στην Ευρώπη το 2025, σύμφωνα με έρευνα της EY, ενώ αυξάνεται η ποιότητα και η αξία αυτών των επενδύσεων.