ΓΔ: 2352.88 -0.72% Τζίρος: 173.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:36
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά σε επιχειρηματική εκδήλωση, παρουσιάζοντας τις απόψεις του.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να πρωτοπορήσει υπεύθυνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φεστιβάλ «Panathenea 2026», αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και ανακοίνωσε τη συνεργασία με την ElevenLabs για την ενσωμάτωση φωνητικών AI chatbot στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Gov.gr.

Στο φεστιβάλ «Panathenea 2026», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ElevenLabs, Mati Staniszewski, δίνοντας έμφαση στις ευκαιρίες που ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη για την Ελλάδα και τη δημόσια διοίκηση. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές και υπενθύμισε τον ιστορικό συμβολισμό του Ζαππείου, όπου υπεγράφη η Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ ως 10ο μέλος.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε συμβολικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον και την τεχνητή νοημοσύνη διεξήχθη στον ίδιο χώρο. Όπως είπε, στόχος είναι η επέκταση των συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες AI, ώστε να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας Gov.gr. «Αντί να πληκτρολογούμε, θα μπορούμε να μιλάμε και να λαμβάνουμε απαντήσεις μέσα από εποικοδομητικές συνομιλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί και για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, αλλά και για τη διατήρηση των τοπικών διαλέκτων, όπως η κρητική. «Τι σημαίνει για έναν AI agent να μπορεί να μιλά στην κρητική διάλεκτο;», αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής διάστασης των νέων τεχνολογιών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, η Ελλάδα ήταν «τεχνολογικός ουραγός». Από τότε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα, οδηγώντας σε σημαντική πρόοδο. «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην παροχή φιλικών προς τον πολίτη υπηρεσιών μέσω του Gov.gr», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων και των regulatory sandboxes για τη συνεργασία με καινοτόμες εταιρείες. «Διαθέτουμε πολιτική ανοιχτών δεδομένων, έναν πραγματικό θησαυρό για τις επιχειρήσεις που αναζητούν ποιοτικά datasets», είπε.

Η κοινωνική διάσταση της AI

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χρήση έξυπνων AI agents για την υποστήριξη ηλικιωμένων στις συναλλαγές τους με το κράτος. Παράλληλα, προειδοποίησε για την ανάγκη ρύθμισης της πρόσβασης παιδιών και εφήβων στις νέες τεχνολογίες.

«Το επόμενο μεγάλο μέτωπο θα είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τα παιδιά και τους εφήβους ώστε να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη δοκιμάζονται σχετικές εφαρμογές στα σχολεία, σε συνεργασία με την OpenAI.

Επενδύσεις και καινοτομία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στη χρήση της AI για δημόσιες υπηρεσίες, αξιοποιώντας επενδύσεις όπως ο νέος υπερυπολογιστής στο Λαύριο και τα data giga factories της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας και των startups, καθώς και στη δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου που θα διευκολύνει τη δραστηριότητά τους.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει την καινοτομία και να διευκολύνει τη διασυνοριακή δράση των startups», είπε, αναφερόμενος στην έννοια του “28ου καθεστώτος”.

Οι προκλήσεις της νέας εποχής

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη προετοιμασίας των νέων για τις μεταβολές. «Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να διαχειριστούμε ομαλά αυτές τις αλλαγές, ώστε να μην στραφούν οι άνθρωποι εναντίον της τεχνολογίας», τόνισε.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης στον χώρο της AI. «Οι εταιρείες πρέπει να κατανοούν τη διάσταση κοινωνικής ευθύνης στο έργο τους. Η δική μας δουλειά είναι να αποδεχθούμε τα οφέλη και να διαχειριστούμε τους κινδύνους», ανέφερε. Και κατέληξε με μια προσωπική αναφορά: «Η επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο είναι 10% έμπνευση και 90% ιδρώτας. Σήμερα κάναμε το πρώτο εργαστηριακό μας πείραμα, αφού όλοι ιδρώσαμε αρκετά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη-Κράτσιος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με τον Michael Kratsios, σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου συζήτησαν για συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ρόλο της στην οικονομία

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη συμμετοχή στελεχών κυβέρνησης, ακαδημαϊκών και ειδικών, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πόλης ως αναδυόμενου κόμβου καινοτομίας και τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
Μάρκος Βερέμης, Άρθουρ Μένς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθουρ Μενς: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή AI

Ο CEO της Mistral AI, Arthur Mensch, τόνισε την αναδυόμενη δυναμική της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη και ανακοίνωσε νέα στρατηγική συνεργασία με την κυβέρνηση. Έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γεωργιάδης: H αξία και η δύναμη του A.I. δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σε ημερίδα πως ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πλήρως την αξία και τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.