ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης σε Τουρκία για το προσφυγικό: Οι δρόμοι του φόβου κλείνουν οριστικά

Τα προσφυγικά κύματα μπορεί να αναχαιτίστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν, είπε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή παράδοσης ταχύπλοου σκάφους στο Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της δωρεάς από την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς "ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ" του ελληνικού εφοπλισμού.

Μήνυμα προς την Τουρκία για το Μεταναστευτικό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή παράδοσης ταχύπλοου σκάφους στο Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της δωρεάς από την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς "ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ" του ελληνικού εφοπλισμού.

«Τα προσφυγικά κύματα μπορεί να αναχαιτίστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν. Οι χειρισμοί των γειτόνων μας είναι απρόβλεπτοι όπως έδειξε η εμπειρία στον Έβρο και τα νησιά. Κι όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το πιο ισχυρό επιχείρημα είναι η ισχύς. Όχι τόσο η χρήση της όσο η παρουσία της και η προβολή της», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά. Η θάλασσα τελικά έχει σύνορα και η Πατρίδα έχει το σχέδιο, τη δύναμη, και κυρίως τους ανθρώπους να τα υπερασπιστεί. Και να δείξει ότι δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το δόγμα της επιθετικής επιτήρησης, η αποτροπή της εισόδου σκαφών με παράνομους επιβάτες, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν πέρασε καμία βάρκα στη Λέσβο. Είχαμε 45 % μειωμένες αφίξεις το πρώτο εξάμηνο και 80% μειωμένες το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 2019».

«Τα σύνορα φυλάσσονται 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο», πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι η αντιβαλλιστική θωράκιση των σκαφών που δωρίθηκαν είναι ισχυρή. 

«Ο στόλος του Λιμενικού γίνεται σήμερα πληρέστερος και ισχυρότερος υποδεχόμενος το πρώτο από τα 10 υπερσύγχρονα σκάφη μια ακόμη σημαντική δωρεά της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δωρεά αυτή πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού, ενώ επισήμανε ότι φαίνονται πλέον τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει η συστράτευση της πολιτείας με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι τα νέα ταχύπλοα απαντούν στις προκλήσεις της συγκυρίας ειδικά στο Αιγαίο, και είπε ότι το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης θα ενισχύσει την προστασία του Αιγαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συζητάμε με την Τουρκία, δεν «ξεπουλάμε» απολύτως τίποτα

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική».
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Foreign Policy, πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα, πως η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία εκκρεμεί δεκαετίες, αλλά η πρόοδος στις σχέσεις επιτρέπει λειτουργικό διάλογο χωρίς κινδύνους κλιμάκωσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν καλεί Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 11/2 για σύνοδο Τουρκίας-Ελλάδας

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στις 11 Φεβρουαρίου 2026 στην Άγκυρα για την 6η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας, όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η ενίσχυση της συνεργασίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για συνάντηση με Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας και την ενίσχυση της συνεργασίας, παρά τη μη πρόοδο στα μεγάλα διμερή θέματα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Σοβαρά ερωτήματα για το περιστατικό Χίου, απαιτείται διερεύνηση

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο περιστατικό της Χίου στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις για τα σοβαρά ερωτηματικά. Επέκρινε Πλεύρη και Μητσοτάκη για τη διαχείριση του ζητήματος και το αφήγημα που προβάλλει ο υπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε την Τουρκία στο SAFE όσο διατηρεί το casus belli

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στο SAFE όσο διατηρεί το casus belli και αμφισβητεί ελληνικά νησιά, θέτοντας κόκκινες γραμμές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.