Φώτο: ΑΠΕ

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Δένδιας για να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση για να αποτρέψει τις επεκτατικές τάσεις του Ερντογάν σημειώνοντας πως η Ελλάδα διαθέτει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις.

Το γεγονός πως πρέπει και θα δοθεί μια διεθνής απάντηση απέναντι στην προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως στις Βρυξέλλες όπου θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη θα υπάρξει συζήτηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ όπου «εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δοθεί διεθνής απάντηση. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε την επιθετική τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος αναφέροντας πως «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», επισημαίνοντας οτι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». 

Για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα» και πρόσθεσε οτι «είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της», τονίζοντας πως «η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου».

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς» και υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Γιατί έμειναν εκτός συμφωνίας το Καστελόριζο και οι ακτές της Κρήτης

Για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και με την Τουρκία, εφόσον το θελήσει, έμειναν εκτός της συμφωνίας με το Κάιρο το Καστελόριζο και μεγάλο μέρος των ακτών της Κρήτης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας για την τουρκική παραβατικότητα

Το υπουργείο Εξωτερικών, καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Κεντρικό θέμα η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/προσφυγικού.