ΓΔ: 2019.25 1.15% Τζίρος: 240.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Τ. Πάιατ: Ταύτιση απόψεων Ελλάδας και ΗΠΑ για την υφαλοκρηπίδα των νησιών

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους καθώς «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Τα διπλωματικά τους εργαλεία στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ όπως επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως μια ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας επίσης την ταύτιση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των δυο χωρών.

Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Ο Γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας, αλλά και ως παράγοντας αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Πάιατ ανέφερε πως «έχουμε μιλήσει πολύ καθαρά, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, για τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα ορισμένων ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τον προκλητικό χαρακτήρα του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με τη Λιβύη και επιθυμούμε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στον διάλογο και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να θέσουν έναν θετικό τόνο, καθώς και να αναγνωρίσουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι αυτές βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ενώ τόνισε πως η στρατηγική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ εδράζεται «στην αρχή ότι η Ελλάδα είναι πράγματι ένας πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που μοιράζεται τις αξίες».

«Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα της Αμερικής», σημείωσε και ανέφερε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Αμερική στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, ενώ επεσήμανε πως η Αμερικανική βιομηχανία στήριξε την Ελλάδα και κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Στην Ελλάδα βλέπουμε έναν σύμμαχο, με ισχυρή σύγκλιση συμφερόντων με τις ΗΠΑ, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ενεργειακών πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε ως μοχλός σταθερότητας και συνεργασίας ή σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία για να προχωρήσει ως μέλος του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε και ως μέλος της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει τόσα πολλά στις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, «γεγονός που αποτελεί εκδήλωση της προσπάθειας της Ουάσινγκτον και της πρεσβείας μας να δει πιο συστηματικά την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ενοποιημένο στρατηγικό μέρος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αιγύπτου αεροδρόμιο
ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε η σύνοδος στην Αίγυπτο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο Τραμπ και μεσολαβητές από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μέρα «υπέροχη για τη Μέση Ανατολή» και συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στη σύνοδο.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Όχι σε ασυλία για την τουρκική Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Halkbank να σταματήσει η δίκη για το ρόλο της στην παραβίαση κυρώσεων κατά του Ιράν. Η τράπεζα κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ μέσω τηλεφώνου στην Τουρκία

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία, ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη στη Γάζα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Σύντομα θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση με Τραμπ

Ο Ερντογάν δήλωσε πως τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Τραμπ σύντομα θα φανούν, επισημαίνοντας ότι συζήτησαν κυρίως για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενέργεια, καθώς και για θέματα όπως η Γάζα και η Ουκρανία.