ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ξεκάθαρες επιλογές για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο Μητσοτάκης 

Δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών - μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών - μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο, ενώ ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν στους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία. 

«Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη», έγραψε ο Μπάρεντ Λέιτς.

Από την πλευρά του, σε ανάρτηση στο twitter, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της η ΕΕ πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους. 

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για συμφωνία ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά «πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Greece, Ellada, Anastasiadis, Cyprus, Kypros, Sisi, Egypt, Aigiptos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Η στήριξή μας είναι αμέριστη - το μνημόνιο συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών.
Mitsotakis, Anastasiadis, Al Sisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θωρακίζει την άμυνά της, παράγοντας αστάθειας η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί έναν «φάρο» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Mpakogiannis-Imamoglou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους δημάρχους Αθήνας και Κωνσταντινούπολης

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων εξέφρασαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έσπασε ο πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Αφήνουμε πίσω την ένταση»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο

Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας επισημαίνει ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.