ΓΔ: 2599.47 -0.67% Τζίρος: 38.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:37
Υπουργείο Παιδείας κτίριο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για την παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην ΕΕ στις δαπάνες για την παιδεία, με μόλις 3,3% του ΑΕΠ το 2023, και προτείνει αύξηση χρηματοδότησης, μόνιμους διορισμούς και στήριξη της ειδικής αγωγής.

Τα νέα στοιχεία της Eurostat για τις κρατικές δαπάνες στην παιδεία φέρνουν στο προσκήνιο ανησυχίες για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως επισημαίνεται, το 2023 η χώρα διέθεσε μόλις 3,3% του ΑΕΠ στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ο μέσος όρος των κρατών-μελών της ΕΕ ανήλθε σε 4,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία. Παράλληλα, τονίζει πως ο προϋπολογισμός του 2026 παρουσιάζει ακόμη πιο ανησυχητικές τάσεις, με την παιδεία να χάνει έδαφος στις κρατικές δαπάνες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ανάγκες των σχολείων και των πανεπιστημίων αυξάνονται, ωστόσο η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει στην κυβέρνηση «πολιτική επιλογή» να αφήνει τη δημόσια εκπαίδευση να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως παλιά και ανεπαρκή σχολικά κτίρια, ελλείψεις εκπαιδευτικών και ανάγκες στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη. Επισημαίνεται επίσης ότι για βασικές ανάγκες αναζητούνται ακόμη και χορηγίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν μεταφράζεται σε καλύτερα σχολεία, περισσότερους εκπαιδευτικούς, σύγχρονες υποδομές και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά. Προτείνει 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σταθερή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών και πανεπιστημιακών υποδομών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των χώρων μάθησης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ενίσχυση της ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης.

Όπως καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η δημόσια Παιδεία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις μιας κοινωνίας. Αφορά τη νέα γενιά, την κοινωνική κινητικότητα, τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό η συζήτηση για την Παιδεία είναι, τελικά, συζήτηση για τις πολιτικές προτεραιότητες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Απολογισμός για δύο χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον απολογισμό της δεύτερης χρονιάς του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με 140 παρεμβάσεις, 850 τροπολογίες, 140 εμφανίσεις σε ΜΜΕ και 30 συναντήσεις με νέους σε όλη τη χώρα.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός Ιουλίου: 2,9% στην ευρωζώνη, 2,7% στην Ελλάδα σύμφωνα με Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 2,9% τον Ιούλιο του 2026 από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 2,7% από 3,9% τον Ιούνιο.
Πανόραμα της Βιέννης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο επιτυχών μεταρρυθμίσεων, λέει ο Στόκερ

Ο Αυστριακός καγκελάριος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν την Ελλάδα ανθεκτική οικονομία, τονίζοντας τα κοινά συμφέροντα, τη συνεργασία στον τουρισμό και τον ρόλο της χώρας στη μετανάστευση.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιβραδυνθεί μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία και δημοσιονομική πειθαρχία.