Με την υπογραφή της σύμβασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο AENAON, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μπαίνει τέλος σε μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών». Το έργο χαρακτηρίστηκε ως χρέος της Πολιτείας προς τους κατοίκους της Νότιας Αττικής και του λεκανοπεδίου, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης διαρκούς ανάπτυξης για το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής. Όπως σημειώθηκε, για την υλοποίηση του ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια και εξασφαλίστηκαν ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 370 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πάρκο ως έναν από τους πιο όμορφους και βιώσιμους παραθαλάσσιους χώρους της Μεσογείου, με περισσότερα από 4.000 δέντρα, μονοπάτια, ποδηλατοδρόμους, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πολιτισμού και παιχνιδιού, αλλά και προστασία του τοπικού υδροβιότοπου. Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το έργο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για την «αναγέννηση της Αττικής» και την αποκατάσταση της σχέσης της Αθήνας με τη θάλασσα, μαζί με τις παρεμβάσεις στο Ελληνικό, το Tae Kwon Do, το Τατόι, το ΟΑΚΑ, τον Σχοινιά, τον Βοτανικό και συνολικά την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν όχι μόνο αναπτυξιακή αλλά και κοινωνική διάσταση, επιδιώκοντας «την καλύτερη καθημερινότητα για κάθε πολίτη», με χώρους προσβάσιμους για παιδιά, ηλικιωμένους και συμπολίτες με αναπηρία. Επεσήμανε επίσης ότι τα έργα δεν σταματούν με την ολοκλήρωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και πως η επόμενη τετραετία πρέπει να συνδυαστεί με «ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης» που θα στηριχθεί σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Αναφερόμενος στα έργα που ήδη παραδίδονται, ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε ως την ισχυρότερη «σφραγίδα» αξιοπιστίας της χώρας. Έφερε ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του Ε65, σημειώνοντας ότι η μετακίνηση από την Αττική στην Καστοριά μπορεί πλέον να γίνεται σε 3,5 ώρες, γεγονός που αναδεικνύει το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα των υποδομών. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχασε «ούτε ένα ευρώ» από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και δεσμεύτηκε για την αποτελεσματική αξιοποίηση και των επόμενων ευρωπαϊκών πόρων.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία του έργου και ανακοίνωσε ότι σε 30 μήνες θα επιστρέψει για την παράδοση του AENAON στους πολίτες. Εκτίμησε ότι, σε συνέχεια του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», το νέο πάρκο «θα αλλάξει στην κυριολεξία τη ζωή» των κατοίκων στους δήμους του νοτίου μετώπου.