Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa. Λίγες ώρες μετά τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα.

Νέα παρότρυνση στην Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal. 

Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το τουρκικό ερευνητικό Barbaros

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa. Λίγες ώρες μετά τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Πάιατ: Ταύτιση απόψεων Ελλάδας και ΗΠΑ για την υφαλοκρηπίδα των νησιών

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους καθώς «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Αν η Τουρκία μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα έχει κόστος

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του State Department για την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι αυτές δείχνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως αστάθμητο παράγοντα στην περιοχή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, καταδίκη μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης

Προκλητικό χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον.