ΓΔ: 2709.65 0.07% Τζίρος: 85.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:38
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο

Νέο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής-Μικροσυστημάτων ιδρύει ο «Δημόκριτος»

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του 7ου Ινστιτούτου στον ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενισχύοντας την έρευνα σε μικρομηχανική, μικροηλεκτρονική και ημιαγωγούς. Η νέα δομή θα προωθήσει την τεχνολογική πρόοδο και τη στρατηγική αυτονομία της χώρας.

Τη δημιουργία του έβδομου Ινστιτούτου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», του Ινστιτούτου Μικρομηχανικής, Μικροηλεκτρονικής και Μικροσυστημάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για τα 65 χρόνια επιστημονικής πορείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών. Παράλληλα, θα συμβάλει στον συντονισμό της εθνικής προσπάθειας στους τομείς των ημιαγωγών, της μικροηλεκτρονικής και της ολοκληρωμένης φωτονικής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των ημιαγωγών, τονίζοντας ότι τα μικροτσιπ αποτελούν κρίσιμη τεχνολογία για την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας τεχνολογικής εποχής, από την τεχνητή νοημοσύνη έως τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι διαμορφώνεται εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς και τα μικροκυκλώματα, με στόχο την αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ήδη έχει χρηματοδοτηθεί με 3,7 εκατ. ευρώ το Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ημιαγωγών, το οποίο συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με τη βιομηχανία.

Σύντομα αναμένονται τα εγκαίνια του νέου σύγχρονου έξυπνου κτιρίου του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», έργο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, την ομάδα του Φάρος, του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε ότι ο «Δημόκριτος» εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους πολυθεματικούς διεπιστημονικούς ερευνητικούς κόμβους της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δράσεις που εκτείνονται από την ψηφιακή απεικόνιση των τοιχογραφιών στους μακεδονικούς τάφους έως την τεχνολογία των μικροδορυφόρων.

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, η κυβέρνηση υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ερευνητικών υποδομών στη νεότερη ιστορία της χώρας. Στον «Δημόκριτο», οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται ήδη σε νέες υποδομές, εκσυγχρονισμό εργαστηριακού εξοπλισμού και ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρόεδρος του ΔΣ, δρ Βαγγέλης Καρκαλέτσης, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι τα 65 χρόνια πορείας του Κέντρου δημιουργούν την ευθύνη να συνεχίσει να διευρύνει τα όρια της γνώσης και να μετατρέπει την έρευνα σε καινοτομία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η εκδήλωση με τίτλο «Δημόκριτος: Διαμορφώνοντας το μέλλον» και κεντρικό μήνυμα «Έρευνα με επίκεντρο τον άνθρωπο» συνδέει την ιστορική διαδρομή του Κέντρου με τις σύγχρονες ερευνητικές δραστηριότητες και τις τεχνολογίες που θα επηρεάσουν τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα προσελκύει ξένες παραγωγικές επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ενισχύει τη στρατηγική για ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, με έμφαση στην καινοτομία, τη βιομηχανία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 82 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις Στρατηγικών Επενδύσεων το 2026

Με τροποποιητική υπουργική απόφαση αυξάνονται τα κονδύλια για στρατηγικές επενδύσεις: η φορολογική απαλλαγή για το 2026 φτάνει τα 31,24 εκατ. ευρώ (+32,6%) και οι επιχορηγήσεις τα 50,74 εκατ. ευρώ (+153,7%).
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Συγκέντρωση επιχειρήσεων για φθηνότερες τιμές & ποιότητα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετείχε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, όπου συζητήθηκαν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βιομηχανική ανανέωση και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή νομοσχέδιο για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπ. Ανάπτυξης με νέα κίνητρα για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, αναδιάρθρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης, στοχευμένες ενισχύσεις και ενιαίες διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαφανή λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε τη σημασία αναμόρφωσης του πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, με στόχο την στήριξη της βιομηχανίας. Αναμένονται 40 νέα πάρκα τα επόμενα 10 έτη, φτάνοντας τα 100 συνολικά.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κρήτη κέντρο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το ΙΤΕ στο Ηράκλειο και παρέστη στα εγκαίνια του νέου Κόμβου Καινοτομίας. Τόνισε τη σημασία της έρευνας και της συνεργασίας για την ανάπτυξη, με πόρους από δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια.