Φώτο: ΑΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης στο άνοιγμα του τουρισμού

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και σημειώνει πως βιάστηκε να επιστρέψει στη κανονικότητα αγνοώντας τους ειδικούς.

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που έκανε αναφορά για «κραυγαλέα αδυναμία» της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη κρίση που έχει δημιουργηθεί αναφέροντας πως «είναι σοκαριστικό  το πως κατάφερε μέσα σε τρεις μήνες να μετατρέψει την αρχική υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «iEidiseis.gr», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βουλιμικός στη προσπάθεια πολιτικής κεφαλαιοποίησης της αρχικής υγειονομικής επιτυχίας», καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό «αλαζονεία» και «απίστευτη βιασύνη να παρουσιάσει ένα κλίμα οριστικής επιτυχίας και επιστροφής στη κανονικότητα», καθώς και αγνόηση των ειδικών επειδή «έγιναν εμπόδιο στο πολιτικό του αφήγημα».

Για το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως υπήρξε «απίστευτος ερασιτεχνισμός» καθώς «άνοιξαν όπως να ‘ναι και χωρίς σοβαρά και ενιαία πρωτόκολλα για όλες τις πύλες εισόδου», και επισήμανε πως αν ζητούσαν αρνητικό τεστ για κάθε επισκέπτη θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο τουρισμού, γιατί, θα εξασφάλιζε στον τουρίστα ότι επισκέπτεται μια χώρα ασφαλή υγειονομικά για τις διακοπές του.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνηση εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα (κατάργηση-επαναφορά μάσκας, μείωση-αύξηση πληρότητας πλοίων, πρόστιμα-μείωση δρομολογίων ΜΜΜ), «καταστρέφοντας στη συλλογική συνείδηση το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη διατήρηση μέτρων προστασίας». 

Για την κατάσταση της οικονομίας και τον τρόπο που εξελίσσεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η στροφή προς την ανάπτυξη «δεν προϋποθέτει την πλήρη διάλυση της εργασίας και νέο μαχαίρι στους μισθούς, όπως κάνει με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση». Σημειώνει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μπροστά στο φάσμα μιας αναβίωσης της σκληρής περιόδου 2012-2014» και αναμφίβολα «θα είναι οι χαμένοι της κρίσης»

Για τις κυβερνητικές εκτιμήσεις που αφορούν το 2021, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι η μεγάλη κρίση που βιώνει ήδη η ελληνική κοινωνία, ξαφνικά όχι μόνο θα υποχωρήσει αλλά θα δώσει τη θέση της σε κάποιο οικονομικό θαύμα». 

Ανέφερε επίσης πως με τους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, έφτασε να έχει 12 συνεχόμενα τρίμηνα σε αναπτυξιακή τροχιά, την οποία «σταμάτησε η ΝΔ». Γιατί, «επέλεξε να επαναφέρει ένα μοντέλο άκρατης στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων...» και έτσι «τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν ήδη ορατά από το φθινόπωρο», πολύ πριν τo lockdown.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης «ήδη προετοιμάζεται και προετοιμάζει τη κοινή γνώμη για νέα μέτρα λιτότητας», παραπέμποντας σε αναφορά του στη Βουλή περί περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων, στη συζήτηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Επ' αυτού κάνει λόγο για «κούρεμα» των αναδρομικών που συνιστά απόφαση «καταφανώς αντισυνταγματική» και εκτιμά ότι «αύριο» αυτή η «συνταγή» δε θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλους τους μισθωτούς και φορολογούμενους.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι οι βασικοί άξονες της έκθεσης Πισσαρίδη είναι «προτάσεις που αποτελούν μια συνταγή από τα παλιά και πιο συγκεκριμένα προτάσεις ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ». Τονίζει ότι αυτό το μίγμα πολιτικής «δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των ανισοτήτων» και πως είναι «βαθιά οπισθοδρομικές» μεταρρυθμίσεις όπως: η διευκόλυνση των απολύσεων, η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η αναδιανομή υπέρ των υψηλών εισοδημάτων. «Η Ελλάδα θα μοιάζει να κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω», σχολιάζει.

Σημειώνει ότι για να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο απ' το Ταμείο Ανάκαμψης, απαιτούνται δέσμες μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων «που θα υπηρετούν τη στροφή προς ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης μέσα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον», και που θα πρέπει να αναδείξουν έργα σε τομείς με την υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, υπηρετώντας πραγματικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες. Να αφορούν κλάδους και τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα (αγροτοδιατροφικός τομέας, κτηνοτροφία, ενέργεια, επιλεγμένοι μεταποιητικοί κλάδοι, τουρισμός, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός)...

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνει μεταξύ άλλων πως το κρίσιμο ερώτημα της Συνόδου «δεν ήταν πόσα θα πάρει ο Βορράς και πόσα ο Νότος, αλλά αν αφορά όλους το ίδιο η βιωσιμότητα και η συνοχή της ευρωζώνης» και πως η αντιστροφή της αναλογίας πιστώσεων - επιδοτήσεων, προς όφελος των πιστώσεων, «είναι μια πολύ κακή είδηση, που αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τη πρόσφατη κρίση».

Τονίζει ότι από μόνη της η απόφαση δεν αρκεί για να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους και πως το ζήτημα είναι «αν αυτή η πολιτική της έκδοσης αμοιβαίου χρέους θα είναι μια επιλογή έκτακτης ανάγκης χωρίς συνέχεια ή θα αποτελέσει δομική στροφή». Εκτιμά ότι αν δεν γίνει αυτό, δεν θα αντέξει μια νομισματική ένωση χωρών που το ΑΕΠ τους θα αποκλίνει τα επόμενα χρόνια συστηματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να κρύψει τις ευθύνες του

Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.