ΓΔ: 2561 -2.33% Τζίρος: 193.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:37
Ηλεκτρονικό εμπόριο Ελλάδα

ΕΣΠ: 8 προτάσεις για ultra-fast fashion και διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητά άμεσα μέτρα για τους κινδύνους του ultra-fast fashion και του διασυνοριακού e-commerce, προτείνοντας εθνική πρωτοβουλία για ίσους όρους, προστασία καταναλωτών και ενίσχυση περιβαλλοντικού ελέγχου.

Την ανάγκη άμεσης εθνικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προκαλεί το ultra-fast fashion και η μαζική διάθεση προϊόντων μέσω μεγάλων διεθνών ψηφιακών πλατφορμών, επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς σε επιστολές του προς τα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με τον σύλλογο, η ραγδαία ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας τον ανταγωνισμό και την εποπτεία της αγοράς.

Ο ΕΣΠ ζητά τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού, προστασία των καταναλωτών και ενίσχυση της περιβαλλοντικής εποπτείας. Όπως σημειώνει, οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε αυστηρό πλαίσιο υποχρεώσεων, ενώ η εισαγωγή προϊόντων χαμηλής αξίας από τρίτες χώρες δυσχεραίνει την αποτελεσματική εποπτεία και τη διασφάλιση ίσων όρων.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται ο ΕΣΠ δείχνουν ότι το 2024 εισήχθησαν περίπου 4,6 δισ. αποστολές ηλεκτρονικού εμπορίου χαμηλής αξίας στην ΕΕ, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος του φαινομένου. Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τα μικροδέματα και το ultra-fast fashion καταδεικνύουν ότι το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον ΕΣΠ να τονίζει την ανάγκη ουσιαστικών ελέγχων και εφαρμογής των κανόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς κατέθεσε στην κυβέρνηση οκτώ προτάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση τελωνειακών και δειγματοληπτικών ελέγχων στα εισαγόμενα μικροδέματα, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νέων ευρωπαϊκών μέτρων, τη διερεύνηση πρόσθετων περιβαλλοντικών δράσεων για το ultra-fast fashion και την ενίσχυση της διαφάνειας για τους καταναλωτές ως προς την προέλευση και ασφάλεια των προϊόντων.

Επιπλέον, προτείνεται η αντιμετώπιση παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, η δημιουργία μηχανισμού συστηματικής παρακολούθησης των εισαγωγών, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις στη βιωσιμότητα και η ανάληψη ελληνικής πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενιαίους και αποτελεσματικούς κανόνες.

«Το ελληνικό εμπόριο δεν φοβάται τον ανταγωνισμό. Απαιτεί, όμως, ο ανταγωνισμός να γίνεται με ίδιους κανόνες για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος.

Ο κ. Καπράλος τόνισε πως το ζήτημα δεν αφορά την ύπαρξη φθηνών προϊόντων ή την επιλογή των καταναλωτών να αγοράζουν μέσω διαδικτύου, αλλά τη διασφάλιση ότι «οι ίδιες απαιτήσεις συμμόρφωσης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής ευθύνης» ισχύουν για όλους στην αγορά.

«Δεν ζητούμε προστατευτισμό. Ζητούμε ισονομία», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς και να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ο ΕΣΠ σημειώνει επίσης ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ψηφιακή καινοτομία προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία, αρκεί να συνοδεύονται από εφαρμογή των κανόνων και ισότιμο ανταγωνισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στρατηγική θέση του Πειραιά ως σημαντικού εμπορικού και λιμενικού κέντρου, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όπως τονίζει ο σύλλογος, η ενιαία αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικούς συμμετέχοντες και κάθε επιχείρηση που διαθέτει προϊόντα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις, ανεξαρτήτως χώρας εγκατάστασης ή καναλιού διάθεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και ασφάλεια στα εθνικά Data Centers

Το ΠΑΣΟΚ ζητά εθνικό σχεδιασμό για τα Data Centers στην Ελλάδα με διαφάνεια και αξιολόγηση των επιπτώσεων, τονίζοντας τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την ανάπτυξή τους χωρίς επαρκή προετοιμασία, σε ερώτηση του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή.
Μετέωρα βράχοι θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης: Γεωλογικός πλούτος και αναπτυξιακές προοπτικές

Το Γεωπάρκο UNESCO Μετεώρων-Πύλης προβάλλει τη γεωλογία, φύση και πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω γεωτουρισμού και συνεργασιών, σύμφωνα με σχετική εκδήλωση στην Καλαμπάκα.
Λιμάνι του Πειραιά αεροφωτογραφία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρουαζιέρα: Η πρόκληση της Ελλάδας για ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση

Η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην κρουαζιέρα εν μέσω επενδύσεων και απαιτήσεων για καθαρότερες τεχνολογίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα σταθερό περιβάλλον για βιώσιμες επενδύσεις και καλύτερη διαχείριση λιμανιών.
Μανώλης Γραφάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

650 εκατ. ευρώ για έργα αποβλήτων και λυμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πάνω από 650 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε 72 έργα διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας 131 οικισμούς, όπως παρουσιάστηκε στη 90ή ΔΕΘ από στελέχη του ΥΠΕΝ.
κέντρο logistics αποθήκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο χωροταξικό βιομηχανίας και εφοδιαστικής

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης παρουσιάζουν το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική, το οποίο θεσπίζει κανόνες για επιχειρηματικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες και περιβαλλοντική προστασία.
σύγχρονη αποθήκη logistics
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο με κανόνες για βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα

Θεσμοθετήθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική Αλυσίδα, εξασφαλίζοντας σαφείς κανόνες και ολιστικό χωρικό σχεδιασμό, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων.