ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρένα Δούρου
Φωτο: Ρένα Δούρου. Credit: Stringer / SOOC

Δούρου: Ανεπαρκής η κυβερνητική στάση για τα κυριαρχικά δικαιώματα

Η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο ζήτημα της πόντισης καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου και καλεί για εθνική στρατηγική και διάλογο με την Τουρκία, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με αφορμή την έκδοση της προαναγγελθείσας από την ελληνική κυβέρνηση Navtex για την πορεία του γαλλικού ερευνητικού πλοίου που αφορά την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου επισημαίνει το ζήτημα της ασφάλειας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, θέτοντας το ερώτημα προς την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποτραπεί η επανάληψη περιστατικών όπως αυτό της Κάσου. Εκεί, τουρκικά πλοία είχαν εμποδίσει την πόντιση καλωδίου, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, να επιβάλλεται η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας.

Η ίδια τονίζει ότι «η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης δεν συνιστά εγγύηση πραγματικής προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει τη σταθερή προσήλωση του κόμματος στον διάλογο και τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, πάντα με σαφείς κόκκινες γραμμές και στο πλαίσιο μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής. Όπως σημειώνει, αυτή η στρατηγική απουσιάζει τα τελευταία επτά χρόνια, με τις σχετικές συνέπειες.

Κλείνοντας, εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα θα γίνει από ελληνικές και όχι από τουρκικές πηγές, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή Meridiam στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Ρένα Δούρου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της Meridiam στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και τη στάση της χώρας έναντι της Τουρκίας, ζητώντας ενημέρωση για τους όρους με ΑΔΜΗΕ, όπως και το ΑΚΕΛ.
ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδόθηκε η NAVTEX για το Abeille Marengo – Έως τις 6 Μαρτίου 2027 οι έρευνες

Ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση για την έρευνα και πόντιση καλωδίου στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (GSI), μετά από αίτημα της NEXANS και θετική εισήγηση της ΕΧΑΕΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η στέγαση, η υγεία, η παιδεία και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για ιδιωτικό χρέος και σπίτι, επικρίνοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σταματούν οι εισαγωγές αερίου από Τουρκμενιστάν λόγω κυρώσεων

Η Τουρκία διέκοψε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν μέσω Ιράν λόγω αμερικανικών κυρώσεων και έντασης ΗΠΑ-Ιράν, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Μπαϊρακτάρ, εξαιτίας παρέμβασης της OFAC.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτρέτο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η υψηλή πολιτική της Ολ. Κεφαλογιάννη, νεύρα στην ΕΛ.Α.Σ. και η ξενάγηση Ψάλτη

Η ξενάγηση από Β. Ψάλτη και οι ρεαλιστικοί στόχοι της Alpha Bank, η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λευκωσία, η έλλειψη Ελλήνων ναυτικών, τα αραιά δρομολόγια του μετρό προς αεροδρόμιο, και τα -πολλά- νεύρα στην ΕΛ.Α.Σ.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση Βουλής από Επίτροπο ΕΕ για Κλίμα και Καθαρή Ανάπτυξη

Στη Βουλή αναλύθηκαν οι ευρωπαϊκές πράσινες προτεραιότητες υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο, με αιχμή τη δέσμευση της Ελλάδας στη μείωση εκπομπών έως 2040 και έμφαση στη δίκαιη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές.