Φώτο: ΑΠΕ

Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει».

Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση σε τρία μέτωπα, πανδημία, οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικές σχέσεις-προκλήσεις Ερντογάν, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει» και ότι οδηγεί τη χώρα «στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα». Επιπλέον, ότι «ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε και με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων (περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περεταίρω διεύρυνση των ανισοτήτων)».

Ως προς το μέτωπο της πανδημίας, σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «πέτυχε να μετατρέψει μια υγειονομική επιτυχία σε απόλυτο φιάσκο», με σειρά λαθών και απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού. Είπε ότι φτάσαμε σήμερα να μην υπάρχουν αντιδραστήρια για τα τεστ «και να παραδίνεται η "δουλειά" σε φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ιδιωτικά εργαστήρια». Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι πρέπει να υπάρξει συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδάλλως η κυβέρνηση «θα είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται». Σημείωσε ότι πρέπει να ενισχύσει άμεσα τη δημόσια υγεία, να σταματήσει τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» με τα σχολεία.

«Εξίσου δραματικά» χαρακτήρισε τα πράγματα και στο μέτωπο της οικονομίας, λέγοντας ότι η ύφεση του β' τριμήνου του 2020 «ξεπέρασε και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων» και ότι η ανεργία καλπάζει, «αλλά ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της καταλόγισε ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της δεν οφείλονται σε λάθος, αλλά σε πολιτική επιλογή, «τη λογική να αφήσουν την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί», επιτρέποντας τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όφελος των μεγάλων συμφερόντων, καθώς και την επιβολή καθεστώτος ανασφάλειας για τους εργαζομένους. «Η επικοινωνία αλαλάζει, ενώ η κοινωνία στενάζει», σχολίασε, εκτιμώντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας, με την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τη συνακόλουθη δυσπραγία της εσωτερικής αγοράς».

Παράλληλα, είπε ότι με όση νηφαλιότητα και ειλικρινή διάθεση να συμβάλει σε μια εθνική πολιτική κι αν βλέπει τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χρέος να μη σιωπά, «όταν διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία των τελευταίων δεκαετιών». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται «βλέποντας και κάνοντας, χωρίς αποφασιστικότητα και με εμφανή αμηχανία και χωρίς να θέτει τους συμμάχους μας προ των ευθυνών τους».

Είπε ότι όταν άρχισε το τουρκικό ερευνητικό «να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια, σαρώνοντας το βυθό, η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να συσκοτίσει την αλήθεια, αραδιάζοντας ένα σωρό αστείες δικαιολογίες» και πως «όποιος από την αντιπολίτευση λέει την αλήθεια είναι Δούρειος Ίππος του Ερντογάν. Και όποιος από τη κυβέρνηση, από αξιοπρέπεια, λέει την αλήθεια, καρατομείται. Όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν, το διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Προειδοποίησε δε ότι «η έλλειψη στρατηγικής -ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική- θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες».

Τέλος, μιλώντας για το κόμμα τόνισε ότι όλοι οφείλουν να δείξουν και να αποδείξουν στην κοινωνική πλειοψηφία «ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι, να σταθούμε πλάι της». «Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας», είπε.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση «για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα. Με μόνο κριτήριο ακριβώς αυτό». «Και για να είμαι καθαρός, καθώς επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς. Όσον με αφορά τουλάχιστον», προσέθεσε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης, μετασχηματισμού σε μαζικό, λαϊκό, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης εναλλακτικής Αριστεράς και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί αναγκαία μια αναδιάταξη δυνάμεων, προτείνοντας σε αυτή τη φάση να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ευχαρίστησε προσωπικά τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση για τη συνεισφορά του στη θέση του εκπροσώπου και ευχήθηκε στον νέο εκπρόσωπο, Νάσο Ηλιόπουλο, και τους αναπληρωτές εκπροσώπους, «να αποτελέσουν μια ομάδα που θα αναδείξει το σύγχρονο, ριζοσπαστικό, φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, 11 μέτρα αντίδοτο στην κρίση

Ο πρόεδρος του Σύριζα παρουσίασε τους 6 άξονες της νέας κοινωνικής συμφωνίας καθώς και δέσμη 11 μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για αδυναμία αντιμετώπισης της ύφεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και την διαχείριση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στις 19.00 θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" όπου θα καταθέσει δέσμη 10 συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.