Φωτο: ΑΠΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος, μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές αλλά και τοπικοί φορείς την κατάσταση στο νησί, με δεδομένο ότι περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον δρόμο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα για διάστημα τεσσάρων μηνών τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόρια και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί, καθώς περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι άστεγοι. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω της φωτιάς στη Μόρια. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα και για τέσσερις μήνες».

Η κατάσταση στη Λέσβο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη από τους τοπικούς φορείς και όχι μόνο, με αποτέλεσμα ειδικό κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβαίνει στο νησί, με επικεφαλής τον υπ. Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Ασύλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκη αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο. 

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, τα κορυφαία στελέχη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα, ενώ θα προηγηθεί ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, στη 1 το μεσημέρι, από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκο. 

Στη Λέσβο θα βρεθεί και ο  γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για να ξεσπάσει η πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ στάθηκε η εξέγερση μέρους των προσφύγων και μεταναστών καθώς 35 εξ αυτών αρνήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα, μαζί με τις οικογένειές τους αλλά και άλλους ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή, αφού διαγνώστηκαν με κορονοϊό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Είναι απόλυτα αναγκαία μια νέα μεταναστευτική πολιτική

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε κοινή συνέντευξή του με τον υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας, Χ. Ζέεχοφερ, υπογραμμίσε την ανάγκη ευθυγράμμισης της μεταναστευτικής πολιτικής των κρατών - μελών της ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο η φύλαξη των συνόρων 

«Η επιτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φυλάσσει τα ελληνικά σύνορα από τον Μάρτιο του 2020, έχει δημιουργήσει μία τεράστια οικονομική καταστροφή στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.