Φώτο: ΑΠΕ

Φον ντερ Λάιεν προς Τουρκία: Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ανακοίνωσε Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία.

Μήνυμα προς την Τουρκία «να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες» έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Σημειώνεται πως δημοσίευμα της Yeni Safak μετέδιδε εχθές ότι το Oruc Reis θα ξαναβγεί στην Ανατολική Μεσόγειο για σεισμικές έρευνες, σε έναν μήνα.

Παράλληλα, η Τουρκία, προχώρησε σε παράταση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου της Navtex για το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο πλέει νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας, το Γιαβούζ θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία

Η φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού, θέτοντας φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη με κραυγές ή απειλές

Η διατήρηση της γεωπολιτικής σταθερότητας στα σύνορα της ΕΕ και ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, είναι σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη γρήγορη επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα μετά την πανδημία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την ΕΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο σημείωσε ότι ο Ζ. Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Τσαβούσογλου, όπου ενημερώθηκε για τις προσδοκίες της ΕΕ για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο.