ΓΔ: 1009.52 0.55% Τζίρος: 5.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:54:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas

Σχοινάς: Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα ορίσει την συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό, που πρέπει να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης και στο χαρτοφυλάκιο του αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, που είχε και συγκινησιακή φόρτιση, καθώς έγινε στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε και με κάθε ευκαιρία εκδηλώνει την αγάπη του γι αυτή.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι "ανατέλλει ένας νέος κόσμος" και μίλησε για την ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας και το σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη πανδημία, να χτίσει τις βάσεις της ανάκαμψης, να κατοχυρώσει τη στρατηγική αυτονομία της σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο κόσμο.

Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα ορίσει την συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία, επισήμανε και απευθυνόμενος στην Άγκυρα υπογράμμισε: «Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη δύση, και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν».

«Σας διαβεβαιώ ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό, σε πλήρη συμφωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους οποίους και ενημέρωσα εκτενώς, εφ όλης της ύλης, την περασμένη Δευτέρα», είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι γείτονες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος. Η ακλόνητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήδη παράγει αποτελέσματα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης, από την πλευρά της Τουρκίας, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα να παγιωθούν και προειδοποίησε: «Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες».

Χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 21ο αιώνα.

Αδιανόητο να μην έχει ακόμη η Ε.Ε μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι "αδιανόητο" το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική και σημείωσε πως από την αρχή της θητείας της στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή "δεσμευτήκαμε για μια Νέα, Ολοκληρωμένη, Συνεκτική, Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα έχει ως κανόνα την αλληλεγγύη και την δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά και θα προϋποθέτει την ισχυρή προστασία των συνόρων μας. Που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του 2016 όταν λίγοι εμπόδισαν τους πολλούς να κινηθούν μπροστά για να λυθεί το πρόβλημα".

Ως προς αυτό παρατήρησε πως "η καθολική, πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στήριξη των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η νέα προοπτική είναι τώρα εφικτή".

Όπως είπε την ερχόμενη Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει το νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1.  Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων στις χώρες τους αντί να βάζουν τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών η δουλεμπόρων στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
  2. Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Μια τετοια πρόδρομο λειτουργία είδαμε στον Έβρο.
  3. Στον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη με μόνιμη και αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Ακολούθως ανέλυσε τους τρεις αυτούς άξονες και σημείωσε:

1. Συμφωνία σημαίνει επιστροφές στις χώρες τους όσων δεν τυγχάνουν προστασίας ασύλου. Με κίνητρα, με ανθρωπιά, με κανόνες, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις αμφίδρομου συμφέροντος.

2. Διαχείριση συνόρων σημαίνει, ισχυρά σύνορα. Με την υποστήριξη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Επανδρωμένης με ικανό αριθμό συνοριοφυλάκων, που θα φέρει οπλισμό και που θα εκπαιδεύεται στο περιβάλλον και τις συνθήκες των συνόρων: επιχειρησιακές, κλιματολογικές, φυσικές.

Με τη δική μας πρόταση η Frontex αποκτά πια δικό της προσωπικό, το οποίο μέχρι το 2027 θα μετρά χιλιάδες άνδρες, μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Μόνιμα με ευρωπαϊκά διακριτικά στις στολές τους, όχι απεσταλμένους ενός εθνικού σώματος. Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, το προσωπικό αυτό θα οπλοφορεί, θα μπορεί να βασιστεί σε ευρύ εξοπλισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλοία και ελικόπτερα.

3. Επιμερισμός σημαίνει ευθύνη και δίκαιη κατανομή μέσω ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που θα καθιστά την μετεγκατάσταση των δικαιούχων ασύλου επιτακτική, αναγκαία, εξασφαλισμένη στη πράξη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία, τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζει τη μεταναστευτική πολιτική της σε εξωτερική ανάθεση (outsourcing). Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης.

«Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Ξέρω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Αισιοδοξώ όμως ότι αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις θα μας ακολουθήσουν. Αυτές άλλωστε έχουν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας του τελικού πακέτου. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Στη Λέσβο έκλεισε με εκκωφαντικό θόρυβο ένας κύκλος

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη Λέσβο ο κ. Σχοινάς είπε ότι «έκλεισε με εκκωφαντικό θόρυβο ένας κύκλος που θα μας θυμίζει πάντα τι δεν πρέπει να επαναληφθεί» και συνέχισε:  «Εμείς, ως Επιτροπή, δεν επενδύσαμε ποτέ στον πόνο και την αγωνία των κατατρεγμένων και ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας. Δεν παίξαμε με τις ελπίδες των ντόπιων συμπολιτών μας, αλλά ούτε και θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς που εξυπηρετούν μόνο τους διακινητές και εμπόρους ψυχών».

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συνεισφέρει συνολικά στη πατρίδα μας περισσότερα από 2,6 δισ. για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα διέθεσε έκτακτες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοιού σε δομές φιλοξενίας και η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που αντιστοιχούν σε πλειάδα πολιτικών που μπορούν να βοηθήσουν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η απόλυτη προτεραιότητα μας της Κομισιόν βραχυπρόθεσμα είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Ήδη έχει χρηματοδοτήσει τη ναύλωση πλοίου που διατίθεται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, εφόσον το χρειαστεί για τη φιλοξενία 1600 συνανθρώπων μας.

Έχει συνδράμει τις ελληνικές αρχές ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις φιλοξενίας ευπαθών ατόμων σε προσωρινό camp.

Έχει ήδη κινητοποιηθεί μετά από την άμεση πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στον οποίο συνδράμουν ήδη περισσότερες από 10 χώρες και αναμένονται και οι υπόλοιπες τις επόμενες ημέρες.

Από κοινού με την Γερμανική κυβέρνηση, την Καγκελάριο Μέρκελ που προεδρεύει στο Συμβούλιο και τον αρμόδιο υπουργό Ζέεχοφερ, με τον οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια από κοινού για την άμεση διαχείριση της κρίσης. Ένα νέο κύμα μετεγκατάστασης ευπαθών ομάδων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεσοπρόθεσμα η Κομισιόν θα εργαστεί στενά με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου, πιλοτικού κέντρου στη Λέσβο που δεν θα θυμίζει το αίσχος της Μόριας και θα συμβολίζει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Τώρα είναι η ώρα της ψυχραιμίας και της ευθύνης για όλους», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και για την κατάσταση στο μεταναστευτικό ανέφερε τα εξής στοιχεία:

Τον Μάρτιο, μόνο στα νησιά φιλοξενούνταν 42000 άνθρωποι. Σήμερα φιλοξενούνται 27000. Στη Λέσβο υπήρχαν σχεδόν 25.000 άνθρωποι και σήμερα υπάρχουν 12.000 που συνεχώς μειώνονται.

Στη Μόρια διέμεναν 1200 ασυνόδευτοι ανήλικοι τον Μάρτιο και όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά είχαν μείνει 400, για τους οποίους πετύχαμε άμεσα την μετεγκατάσταση τους σε 10 Κράτη Μέλη με την συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ αναζητεί λύση για την ταχύτερη απέλαση των παράτυπων μεταναστών

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος και να αυξηθεί ο αριθμός και η ταχύτητα των επιστροφών. Από τις 340.500 αποφάσεις επιστροφής το 2021 μόλις το 21% έχει υλοποιηθεί.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρακόπουλος: Κυρώσεις στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση μεταναστών

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο στην ΕΕ επισήμανε σε Σουηδούς βουλευτές την ανάγκη της αλληλεγγύης στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Πρέπει να υπάρξει ένα βιώσιμο πλαίσιο για το μεταναστευτικό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως από το 2020 υπάρχει στο τραπέζι ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτάσεων που δίνει την απάντηση σε όλες τις προκλήσεις για το μεταναστευτικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: Θα αποκρούσουμε κάθε απειλή στα σύνορα στον Έβρο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως στο πρώτο τετράμηνο του 2022 απετράπη η παράνομη είσοδος σε περισσότερους από 40.000 μετανάστες υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν θα αμφισβητήσει την ακεραιότητα της χώρας.