ΓΔ: 2507.1 -0.24% Τζίρος: 76.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:03:37
Φώτο: Shutterstock

Θρίλερ στη Σύνοδο: Αύριο οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς σε αυτό δεν γίνονταν καμία αναφορά για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αλλά και σκληρή διαπραγμάτευση εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής αναφορικά με το εάν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, με τη σαφείς τις διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το αρχικό προσχέδιο που παρουσιάστηκε, καθώς όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ήταν ανεπαρκές και σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας. 

Παράλληλα υπήρξε και μία σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, με κυριότερη αυτή μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, της καγκελαρίου Μέρκελ (καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ), του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρ. φον ντερ Λάινεν.

Όμως και αυτή η συνάντηση δεν καρποφόρησε με τις συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας να συνεχίζονται αύριο δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. 

Αυτό που απαιτούν Αθήνα και Λευκωσία είναι στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρχει σαφής χρήση της απειλής κυρώσεων κατά της Άγκυρας εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατ. Μεσόγειο έστω και εάν αυτές δεν κατονομάζονται αναλυτικά. 

Άλλωστε στο προσχέδιο το οποίο μπλόκαραν Ελλάδα και Κύπρος ουσιαστικά η ΕΕ «μάλωνε» μόνο φραστικά την Τουρκία, χωρίς να κάνει λόγο για καμία κύρωση.  Οι αναφορές για την Τουρκία ήταν κατά κύριο λόγο «συμβουλευτικές» και παρά το γεγονός ότι επεσήμαινε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να εξασφαλίσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου γίνεται σεβαστές, έχει και αναφορές σαφώς «φιλικές» προς την Άγκυρα. 

Στο εν λόγω προσχέδιο υποστηρίζεται ότι «εάν υπάρξουν δημιουργικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτές είναι διατηρήσιμες» τότε οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και το εμπόριο καθώς και υψηλού επιπέδου διάλογο.

Για την Κύπρο, το κείμενο τόνιζε ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστήριζε επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός πρωθυπουργός: Πολύ θετικές οι σχέσεις με ΗΠΑ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχικών δεσμών, πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ζητά άρση περιορισμών και ενίσχυση ρόλου Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη σημασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ζητώντας άρση περιορισμών και μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στις πρωτοβουλίες ασφαλείας της Συμμαχίας και της ΕΕ.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας σε οικονομία και ασφάλεια

Τουρκία και ΕΕ επιβεβαίωσαν, μέσω κοινής ανακοίνωσης μετά από συνάντηση στην Άγκυρα, τη βούλησή τους για ενίσχυση συνεργασίας σε οικονομία, ασφάλεια και εξωτερική πολιτική, με έμφαση στη στρατηγική σημασία αυτής της σχέσης.