Φώτο: Shutterstock

Θρίλερ στη Σύνοδο: Αύριο οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς σε αυτό δεν γίνονταν καμία αναφορά για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αλλά και σκληρή διαπραγμάτευση εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής αναφορικά με το εάν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, με τη σαφείς τις διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το αρχικό προσχέδιο που παρουσιάστηκε, καθώς όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ήταν ανεπαρκές και σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας. 

Παράλληλα υπήρξε και μία σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, με κυριότερη αυτή μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, της καγκελαρίου Μέρκελ (καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ), του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρ. φον ντερ Λάινεν.

Όμως και αυτή η συνάντηση δεν καρποφόρησε με τις συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας να συνεχίζονται αύριο δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. 

Αυτό που απαιτούν Αθήνα και Λευκωσία είναι στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρχει σαφής χρήση της απειλής κυρώσεων κατά της Άγκυρας εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατ. Μεσόγειο έστω και εάν αυτές δεν κατονομάζονται αναλυτικά. 

Άλλωστε στο προσχέδιο το οποίο μπλόκαραν Ελλάδα και Κύπρος ουσιαστικά η ΕΕ «μάλωνε» μόνο φραστικά την Τουρκία, χωρίς να κάνει λόγο για καμία κύρωση.  Οι αναφορές για την Τουρκία ήταν κατά κύριο λόγο «συμβουλευτικές» και παρά το γεγονός ότι επεσήμαινε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να εξασφαλίσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου γίνεται σεβαστές, έχει και αναφορές σαφώς «φιλικές» προς την Άγκυρα. 

Στο εν λόγω προσχέδιο υποστηρίζεται ότι «εάν υπάρξουν δημιουργικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτές είναι διατηρήσιμες» τότε οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και το εμπόριο καθώς και υψηλού επιπέδου διάλογο.

Για την Κύπρο, το κείμενο τόνιζε ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστήριζε επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις για τα Πρωτόκολλα του Βερολίνου: Γιατί η Τουρκία «τορπίλισε» τη συμφωνία

Τι αποκαλύπτεται για τις προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους προηγούμενους μήνες. Πώς «ναυάγησε» τις κινήσεις της Μέρκελ η Άγκυρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Εξαρτάται από την Τουρκία, το πώς και το πότε θα απαντήσει η ΕΕ

«Εμείς κινούμαστε  με ορίζοντα Δεκεμβρίου και μακάρι η τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. Αν όμως συνεχίσει υπάρχει το ενδεχόμενο και για πιο σύντομη απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση των ηγετών για την τουρκική παραβατικότητα

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης.