ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Θρίλερ στη Σύνοδο: Αύριο οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς σε αυτό δεν γίνονταν καμία αναφορά για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αλλά και σκληρή διαπραγμάτευση εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής αναφορικά με το εάν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, με τη σαφείς τις διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το αρχικό προσχέδιο που παρουσιάστηκε, καθώς όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ήταν ανεπαρκές και σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας. 

Παράλληλα υπήρξε και μία σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, με κυριότερη αυτή μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, της καγκελαρίου Μέρκελ (καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ), του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρ. φον ντερ Λάινεν.

Όμως και αυτή η συνάντηση δεν καρποφόρησε με τις συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας να συνεχίζονται αύριο δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. 

Αυτό που απαιτούν Αθήνα και Λευκωσία είναι στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρχει σαφής χρήση της απειλής κυρώσεων κατά της Άγκυρας εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατ. Μεσόγειο έστω και εάν αυτές δεν κατονομάζονται αναλυτικά. 

Άλλωστε στο προσχέδιο το οποίο μπλόκαραν Ελλάδα και Κύπρος ουσιαστικά η ΕΕ «μάλωνε» μόνο φραστικά την Τουρκία, χωρίς να κάνει λόγο για καμία κύρωση.  Οι αναφορές για την Τουρκία ήταν κατά κύριο λόγο «συμβουλευτικές» και παρά το γεγονός ότι επεσήμαινε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να εξασφαλίσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου γίνεται σεβαστές, έχει και αναφορές σαφώς «φιλικές» προς την Άγκυρα. 

Στο εν λόγω προσχέδιο υποστηρίζεται ότι «εάν υπάρξουν δημιουργικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτές είναι διατηρήσιμες» τότε οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και το εμπόριο καθώς και υψηλού επιπέδου διάλογο.

Για την Κύπρο, το κείμενο τόνιζε ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστήριζε επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Αδιανόητη η συμμετοχή Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε πως η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα είναι αδιανόητη και ζήτησε νέο Ταμείο Ανάκαμψης για ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στις κρίσεις.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Γερμανίας-Τουρκίας μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

Οι συνομιλίες Γερμανίας-Τουρκίας στην Άγκυρα επικεντρώθηκαν στη συνεργασία άμυνας με ΕΕ, στον πόλεμο σε Ουκρανία και Γάζα. Θετικά χαρακτήρισε ο Φιντάν τα βήματα της Γερμανίας στον αμυντικό τομέα και τα κοινά έργα παρά τους περιορισμούς.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στην Τουρκία: Στο επίκεντρο Μέση Ανατολή, Ουκρανία, ΕΕ

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται «εταίρος-κλειδί» για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, πριν την επίσκεψη Βάντεφουλ στην Άγκυρα. Συζητήσεις για Γάζα, Συρία, Ουκρανία και ΕΕ-Τουρκία θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ενεργές πρωτοβουλίες για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ζητώντας την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και σαφή στρατηγική στα εθνικά θέματα.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση ταυτίστηκε με τη γραμμή Νετανιάχου στη Γάζα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στη Γάζα, τα ελληνοτουρκικά και τη Βόρεια Αφρική, ζητώντας ενεργή εξωτερική πολιτική και νέο «Ελσίνκι» με την Τουρκία.