ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θρίλερ στη Σύνοδο: Αύριο οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς σε αυτό δεν γίνονταν καμία αναφορά για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αλλά και σκληρή διαπραγμάτευση εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής αναφορικά με το εάν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, με τη σαφείς τις διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος φρόντισαν να μπλοκάρουν το αρχικό προσχέδιο που παρουσιάστηκε, καθώς όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ήταν ανεπαρκές και σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας. 

Παράλληλα υπήρξε και μία σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, με κυριότερη αυτή μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, της καγκελαρίου Μέρκελ (καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ), του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρ. φον ντερ Λάινεν.

Όμως και αυτή η συνάντηση δεν καρποφόρησε με τις συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας να συνεχίζονται αύριο δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. 

Αυτό που απαιτούν Αθήνα και Λευκωσία είναι στο κείμενο συμπερασμάτων να υπάρχει σαφής χρήση της απειλής κυρώσεων κατά της Άγκυρας εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατ. Μεσόγειο έστω και εάν αυτές δεν κατονομάζονται αναλυτικά. 

Άλλωστε στο προσχέδιο το οποίο μπλόκαραν Ελλάδα και Κύπρος ουσιαστικά η ΕΕ «μάλωνε» μόνο φραστικά την Τουρκία, χωρίς να κάνει λόγο για καμία κύρωση.  Οι αναφορές για την Τουρκία ήταν κατά κύριο λόγο «συμβουλευτικές» και παρά το γεγονός ότι επεσήμαινε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να εξασφαλίσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου γίνεται σεβαστές, έχει και αναφορές σαφώς «φιλικές» προς την Άγκυρα. 

Στο εν λόγω προσχέδιο υποστηρίζεται ότι «εάν υπάρξουν δημιουργικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτές είναι διατηρήσιμες» τότε οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και το εμπόριο καθώς και υψηλού επιπέδου διάλογο.

Για την Κύπρο, το κείμενο τόνιζε ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστήριζε επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ζητά κυρώσεις για την παράνομη τουρκική αλιευτική δραστηριότητα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι οι αρνητικές συνέπειες πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα και τους περιορισμούς που ισχύουν για τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται πλέον σε επώδυνα διλήμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα είναι ανυποχώρητη στα εθνικά της δίκαια, τα οποία είναι και απολύτως κατοχυρωμένα και καλά προστατευμένα και δεν πανικοβάλλεται αλλά οφείλει να είναι σε εγρήγορση.