ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιμένει το ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας 

Για... μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, ενώ ο υπ. Άμυνας Ακάρ ζητά από την Αθήνα να... αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες.

Σε ένα ακόμη... παραλήρημα προχώρησε το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, στην οποία απαντά σε ανάλογη του ελληνικού υπουργείου, αναφορικά με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, υποστηρίζει ότι αυτό βρίσκεται 425 χλμ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Παράλληλα κατηγορεί την Αθήνα ότι επικαλείται αβάσιμους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι, μάλιστα, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και την καλεί να... σταματήσει τις προκλήσεις. 

Ταυτόχρονα κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνηση, μέσω αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτίθεται στην Ελλάδα και επαναλαμβάνουν τη γνωστή ρητορική ότι «η Τουρκία θα υπερασπιστεί πάντα και παντού τα συμφέροντά της».

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος υπ. Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι «διακυβεύονται η θαλάσσια δικαιοδοσία μας, τα δίκαια μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. ‘Εχουμε δικαιοδοσία από τον ΟΗΕ, διεξάγουμε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες κι αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Ελπίζουμε οι Έλληνες να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες»

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ προειδοποίησε: «Πάντα δίνουμε απάντηση σε εκείνους που το βάζουν στα πόδια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτίθεται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινή διάλογος μαζί μας, και συγκεκριμένα σε διερευνητικές συνομιλίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Φραγκογιάννης: Να διπλασιάσουμε το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες

«Επ' ευκαιρία αυτή της συνάντησης έχουμε δημιουργήσει και ένα business forum με περίπου 100 επιχειρηματίες. Θα συναντήσουμε περίπου 200 Τούρκους επιχειρηματίες» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα με επιστολή της που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική αξιολόγηση για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιβεβαιώνεται ο στόχος για θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δυο υφυπουργών Εξωτερικών όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, με τις δυο πλευρές να οικοδομούν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα.