ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων», το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη -δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες», αλλά και «η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων»: αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μηνύματα που θα στείλουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας, για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την 'Αγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων και υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας - Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο 'Αμυνας - με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

Παράλληλα θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

Επίσης η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία - με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, θέτοντας τα προβλήματα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές μας και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου - Ιταλία, Ισπανία - που θίγονται από το πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα -ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα Μ.Μ.Ε.

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε -αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ στον Λίβανο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για τη «αντιπαραγωγική» ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και τόνισε ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου έναντι της Χεζμπολάχ.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN χαιρέτισε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν κι εξέφρασε ελπίδα για μόνιμη ειρήνη, ενώ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.
Ερείπια στη Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς χαιρετίζουν εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Κοινοί ηγέτες ΕΕ και Καναδά, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν και ζητούν άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Τη δήλωση στηρίζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2026 για τον ψηφιακό εθισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα ενιαίο πλαίσιο ΕΕ για προστασία ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και πρότεινε μέτρα όπως ευρωπαϊκό όριο ενηλικίωσης στα 15 και αυστηρή επαλήθευση ηλικίας.