ΓΔ: 894.7 -0.15% Τζίρος: 88.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο θέτει εκ νέου ο Ακάρ

Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο έχοντας παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπ. Άμυνας.

Σε μία ακόμη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο προχώρησε ο Τούρκος υπ. Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS) και αναφέροντας ότι η Ελλάδα κακώς θεωρεί ως πρόκληση της εργασίες που πραγματοποιεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Το να αντιμετωπίζεις αυτές τις έρευνες ως λόγο αύξησης της έντασης είναι πραγματικά ασύμβατο με τους ηθικούς κανόνες», υποστήριξε, ενώ προσέθεσε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

Αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου υποστήριξε ότι «παραβλέπουν τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει  δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας. Κάνουν όλο και πιο επιθετικές κινήσεις ενώ εμείς τείνουμε χείρα φιλίας. Είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε δείξει ότι έχουμε καλές προθέσεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους Έλληνες. Θέλουμε  όλοι να το κατανοήσουν αυτό». 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Κύπρου σημείωσε ότι «στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματά τους».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ