ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Efi Axtsioglou-SYRIZA-politiki-vouli
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Αχτσιόγλου: Καμία ενίσχυση ενόψει Χριστουγέννων από την κυβέρνηση

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση», αλλά «η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει αν και μπορεί, έχει ταμειακά διαθέσιμα και ρευστότητα από την ΕΕ».

«Το προηγούμενο εξάμηνο έπρεπε να γίνουν πολύ πιο σοβαρές και εντατικές δράσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, όμως έγιναν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που είναι αναγκαία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “OPEN”.

«Δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, δεν έγινε η ενίσχυση με ΜΕΘ που ήταν αναγκαία, δεν έγινε δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για όλο τον πληθυσμό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρόμοια αδράνεια επιδείχθηκε στα μέτωπα των μέσων μαζικής μεταφοράς και της δημόσιας παιδείας, όπου τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι πριν», δηλαδή «οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα είναι εν πολλοίς συνέπεια της αδράνειας που επέδειξε η κυβέρνηση στα κρίσιμα μέτωπα».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης τόνισε ότι «εδώ και δέκα μήνες επιδοτεί την ανεργία, έχει οδηγήσει πάνω από 100.000 ανθρώπους στην ανεργία και σε όσους παραμένουν τυπικά σε μία θέση εργασίας τους δίνει 530 ευρώ, όταν τους τα δώσει. Επιμένουμε, από την αρχή, να επιδοτήσει την εργασία, να αναπληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν το κάνει, το αρνείται».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κάνει μία πολύ μικρή μείωση», καθώς «ένας εργαζόμενος κερδίζει 5 το πολύ 10 ευρώ τον μήνα», όμως «δεν καλύπτει, ενώ μπορεί, τη μείωση αυτή από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από πηγές της ΕΕ», αλλά «μειώνει πάρα πολύ τα έσοδα του ΟΑΕΔ που αφορούν παροχές, επιδόματα και προγράμματα για ανέργους και εργαζόμενους», γιατί «σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη, δεν θέλει τον δημόσιο ΟΑΕΔ ούτε τις παροχές που έχει σήμερα. Αυτό, προφανώς, δεν μπορούμε να το υπερψηφίσουμε».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή επισήμανε ότι «είναι δάνειο», το οποίο «εδώ και δέκα μήνες λαμβάνει μία στις πέντε επιχειρήσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση», αλλά «η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει αν και μπορεί, έχει ταμειακά διαθέσιμα και ρευστότητα από την ΕΕ».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν κάλυψε το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που πλήττονται» και «αρνήθηκε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στα νοικοκυριά», μέτρα που «θα κάλυπταν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους», αντίθετα «δίνει μόλις 50 εκατ., δηλαδή λιγότερα από το “σκόιλ ελικικού”, είναι κοροϊδία». Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «τα μερίσματα που δίνονταν τα έτη 2016-17-18 ήταν πάνω από 700 εκατομμύρια. Ήταν 15πλάσια και είχαμε μνημόνια, δεν είχαμε μία ΕΕ να λέει: ξοδέψτε για να στηρίξετε τον πληθυσμό».

Τέλος, δήλωσε ότι «η οικονομία έχει ήδη εκτροχιαστεί χωρίς να έχει στηριχθεί πραγματικά η κοινωνία. Ο στρατηγικός προσανατολισμός της ΝΔ φαίνεται στην έκθεση Πισσαρίδη: δεν συμφωνεί με την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις θεωρεί βαρίδια, επίσης, θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πολύ πιο ευέλικτοι για να επέλθει μία υποτιθέμενη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panos Skourletis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σαν στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Τα σενάρια, αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης στην δήλωσή του, κάνουν λόγο είτε για «πάγωμα», είτε για συμβολικού τύπου ποσοστιαίο επανακαθορισμό, ο οποίος δεν θα κάνει τη διαφορά όταν έρθει η ώρα του «ταμείου», για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Στο μήνυμά του αναφέρει: «Την ημέρα της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας τιμούμε όλους εκείνους, που με τους αγώνες και τις θυσίες τους οδήγησαν στην κατάρρευση ενός σκληρού δικτατορικού καθεστώτος».
Tsipras, SYRIZA, Mykonos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Μύκονος παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του από τη Μύκονο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «όταν κάνεις για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε έναν χρόνο το ίδιο λάθος, τότε δεν πρόκειται για αστοχία ή ατυχία, αλλά για ανικανότητα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει επί της ουσίας για το Πόθεν Έσχες

«Περιμένουμε καθαρές απαντήσεις και επαρκείς εξηγήσεις. Αναμένουμε ο πρωθυπουργός της χώρας να μη θεωρεί τον εαυτό του αυτοκράτορα, αλλά ίσο απέναντι στο νόμο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.