ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις στη μεταλλευτική δραστηριότητα

Η επιτάχυνση αδειοδότησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Η επιτάχυνση αδειοδότησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον κλάδο και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τη διοίκηση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις, αναμένεται η επέκταση του συστήματος outsourcing στον κλάδο (δηλαδή η αξιολόγηση των αιτήσεων από πιστοποιημένους επιθεωρητές εκτός Δημοσίου), που προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί. Το νέο Χωροταξικό βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης και αναμένεται την επόμενη χρονιά ενώ σε ό,τι αφορά τη δασική νομοθεσία συζητήθηκε η εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων για τις εκτάσεις των ορυχείων που εξαντλούνται, αναδασώνονται και επιστρέφουν στο Δημόσιο.

«Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε την μεταλλευτική δραστηριότητα, υπό τον όρο φυσικά ότι αυτή γίνεται με σεβασμό των περιβαλλοντικών κανόνων», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων έθεσε τα αιτήματά του για διάφορα ζητήματα, που αφορούν την γενική γραμματεία Ενέργειας, την γενική γραμματεία Περιβάλλοντος, την γενική γραμματεία Χωροταξίας. Υποσχεθήκαμε ότι θα τα δούμε υπό την αντίληψη που περιέγραψα. Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας ανέφερε από την πλευρά του: «Θέσαμε στον υπουργό θέματα που αφορούν στην επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ρυθμίσεις που αφορούν στην ερμηνεία και την τακτοποίηση της δασικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν στην χωροταξία των ορυκτών πρώτων υλών. Είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο επί μακρόν και η επίλυσή τους θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω και από το 3 % που έχει σήμερα στο ΑΕΠ της χώρας να μπορέσει τουλάχιστον να το διπλασιάσει, αν όχι πολύ περισσότερο». Σε σχέση με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος προσβλέπει σε συνεργασία υπό την σκέπη του υπουργείου ώστε το Χωροταξικό «να φέρει τους καρπούς που αναμένει ο κλάδος και η ελληνική κοινωνία».

Σε ερώτηση εξάλλου για την αδειοδότηση υπογράμμισε ότι το outsourcing αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη λύση ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μπορούμε πλέον πολύ γρήγορα να δίνουμε τις αδειοδοτήσεις ή τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις αδειοδοτήσεις. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, ειδικά στον δικό μας κλάδο ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποτελεί πραγματικά μαγνήτη ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει ο Χατζηδάκης την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι τον Οκτώβριο προγραμματίζεται ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω του οποίου θα χορηγηθούν ενισχύσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε χιλιάδες κατοικίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τρία εκατ. από το Πράσινο Ταμείο για το Πάρκο Τρίτση

Το έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο με ορίζοντα ολοκλήρωσής τον Φεβρουάριο του 2022.