ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourkia
Φώτο: Shutterstock

Διπλή πρόκληση με Καστελόριζο από την Άγκυρα πριν την Σύνοδο

Η Τουρκία ανακαλύπτει κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο ενώ προγραμματίζει ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στο ακριτικό νησί την ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Η Τουρκία μένοντας... «πιστή» στις παραδόσεις έχει αποφασίσει να ανεβάσει και πάλι τους τόνους της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας για ακόμη μια φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν για την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ερντογάν θα πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε άρθρο του ανέφερε πως «η Τουρκία έχει μετατραπεί, όχι απλώς σε δύσκολο γείτονα και δύστροπο εταίρο της Ευρώπης, αλλά σε μια σαφή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και εν γένει του Αραβικού κόσμου, αλλά και του Καυκάσου».

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως η Άγκυρα υπονομεύει ανοιχτά τη συνοχή Δυτικών οργανισμών, στους οποίους είναι τυπικά ακόμα μέλος, όπως το ΝΑΤΟ και τονίζει οτι «η απειλή αυτή, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί με σθένος, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, καταλαμβάνει τμήματα γειτονικών κρατών, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ευρωπαϊκών χωρών, μεταφέρει τζιχαντιστές, αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών υποστηρίζοντας ακραία κινήματα, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Επιχειρεί να αναπτύξει μια σφαίρα επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια - να δημιουργήσει μια νέα τουρκική Γιάλτα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλησε να απαντήσει στο άρθρο του Ν. Δένδια με ανάρτηση στο Twitter κάνοντας λόγο για τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο. Χαρακτηριστικά όπως σχολίασε «ως κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα, βασιζόμενη στις μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου, επιδιώκει να προκαλέσει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Καμία κύρωση δεν θα κάνει την Τουρκία να συμβιβαστεί ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Μέις/Καστελόριζο ή με τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου. Η Ελλάδα θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα, πριν είναι αργά να δεσμευτεί για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο με καλή διαγωγή η Τουρκία μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να είναι διαρκής ώστε να προχωρήσει ο διάλογος με την Τουρκία και τόνισε οτι η Ελλάδα είναι πλέον διπλωματικά και αμυντικά θωρακισμένη.
tourkia, komision, europaiki enwsi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ήπιες κυρώσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία, νέο «ραντεβού» τον Μάρτιο

Επεκτείνονται η λίστα προσώπων και οντοτήτων στις οποίες επιβάλλει κυρώσεις η Ευρώπη για τις παράνομες γεωτρήσεις, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υποβληθεί νέα έκθεση από τον Γ. Μπορέλ.