ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Η Λίνα Μενδώνη εκφωνεί ομιλία σε επίσημη εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μενδώνη: Για την Ακρόπολη να απολογηθούν όσοι σταμάτησαν τα έργα το 2015

Η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η μη αξιοποίηση του Πολιτισμού μας ως δημοσίου κεφαλαίου, «εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων, συνιστά όχι απλώς ασυγχώρητη αδράνεια αλλά εγκληματική αμέλεια, που στερεί τη χώρα από πολύτιμους πόρους».

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη οφείλουν να απολογηθούν όσοι σταμάτησαν τα έργα και τις υδραυλικές μελέτες το 2015, για να μη κάνουν απολύτως τίποτα στην πενταετία της διακυβέρνησής τους. Αυτό τόνισε κατά την ομιλία της επί του κρατικού Προϋπολογισμού η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «τώρα που για πρώτη φορά γίνονται πλήρεις μελέτες και έργα αποστράγγισης, καταγγέλλουν αυτούς που τα υλοποιούν. Είναι τόσο το μένος τους που δεν μπορούν να το κρύψουν», απαντώντας στην κριτική που άσκησε για το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη δυνατότητα δανεισμού πολιτιστικών αγαθών στο εξωτερικό, η κ. Μενδώνη είπε ότι η μη αξιοποίηση του Πολιτισμού μας ως δημοσίου κεφαλαίου, «εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων, συνιστά όχι απλώς ασυγχώρητη αδράνεια αλλά εγκληματική αμέλεια, που στερεί τη χώρα από πολύτιμους πόρους, και οδηγεί με ταχείς ρυθμούς σε απαξίωση και μαρασμό των μοναδικών πολιτιστικών, μη ανανεώσιμων πόρων μας». Σας βεβαιώ, είπε η κ. Μενδώνη απευθυνόμενη στην εθνική αντιπροσωπεία- για τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας «να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Ζητώντας τον λόγο μετά την ομιλία της υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στις προτεραιότητές της τη στήριξη των καλλιτεχνών και δεν δέχεται τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως αυτή για τη δέσμευση των ραδιοσταθμών να παίζουν ελληνική μουσική, ώστε να αποδίδονται δικαιώματα στους δημιουργούς. Για το πρόσφατο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για "υπουργείο Πολιτισμού - ντήλερ", ενώ για το πρόσφατο φαινόμενο στην Ακρόπολη, ρώτησε γιατί οι μελέτες για τις ράμπες δεν έλαβαν υπ' όψιν τους τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά στα οποία αναφέρθηκε η κα Μενδώνη.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασκεφθεί την αντίθεσή του στο δανεισμό των αρχαιοτήτων. Εμείς επαινούμε την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ. Είναι καλύτερο αυτός ο πλούτος να απαξιώνονται στα υπόγεια των μουσείων μας και να μην τα δανείζουμε στο εξωτερικό με την εγγύηση του ΚΑΣ; αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος. 

Ανταπαντώντας, η κ. Μενδώνη είπε στον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατατίθενται ιδέες που είναι ωραίες στη θεωρία αλλά ανεφάρμοστες: Ιδιαίτερα η ενίσχυση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, για να επιχορηγηθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) είπε ότι «δημιουργεί τεράστια θέματα θεσμικού χαρακτήρα». Όσο για τη στήριξη του ελληνόφωνου τραγουδιού είπε ότι πρέπει "να υποστηριχθεί σωστά όπως σε άλλες χώρες, και όχι με προτάσεις που είναι καλές θεωρητικά, αλλά διοικητικά έωλες".

Τέλος, ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη να θυμηθεί τι έγινε το 2013 στην Ακρόπολη σε αντίστοιχες πλημμύρες, όταν έπεσε τμήμα του βορείου τείχους στο ύψος των Προπυλαίων, εξαιτίας εργοστασιακών οικίσκων που πήγαν εκεί. Με αφορμή αυτό, το ΥΠΠΟ ξεκίνησε υδραυλικές μελέτες (με έγκριση της 31/12/2014, και υπογραφή του νυν Προέδρου της ΒτΕ, Κ. Τασούλα) και "για τα επόμενα 5 χρόνια, δεν κάνατε τίποτα" είπε η κ. Μενδώνη στον κ. Σκουρλέτη.

«Πρώτη φορά γίνονται τώρα υδραυλικά έργα, γι' αυτό δεν υπήρξε πρόβλημα στη νότια κλιτύ, και τώρα γίνονται οι μελέτες για τη βόρεια κλιτύ, και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που κληρονομήσαμε» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου η επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επιστροφή 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία, ζητώντας διαφάνεια στη συμφωνία και διεκδίκηση όλων των κλεμμένων θησαυρών, όχι μόνο περιορισμένες επιστροφές.
Κάστρο Μεθώνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Προστασία του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους Κάστρου Μεθώνης

Το ΥΠΠΟ προχωρά στην προστασία του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου Μεθώνης με κατασκευή υφάλου-κυματοθραύστη, διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια διατήρησή του και σεβασμό στο περιβάλλον της περιοχής Natura 2000.
Ακρόπολη Αθήνας φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα νέες προσθήκες στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της θρησκευτικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Προτεραιότητα η ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία UNESCO

Η αρχαία Νικόπολη παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης από το ΥΠΠΟ, με στόχο την ένταξή της στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εγκαινιάστηκε στις 28/9.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Τέλος στις συγκρούσεις μηχανικών-αρχαιολόγων με νέο σχεδιασμό

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ουσιαστικό ρόλο στα δημόσια έργα, ζητώντας συμμετοχή από την αρχή για να διευκολύνονται οι διαδικασίες και να διασφαλίζεται η συνύπαρξη υποδομών και αρχαιοτήτων.
businessdaily-Orcel-Psaltis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για Alpha, δελτία Τύπου κιμάς αμάσητος και η Μενδώνη

Δελτία Τύπου έτοιμα προς δημοσίευση, η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε για την Alpha Bank, οι αιχμές Μενδώνη σε κατασκευαστικές, το «λάθος» στην ανακαίνιση κατοικιών και ο ΟΛΠ