ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
axtsioglou, bouli, oikonomia
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Αχτσιόγλου: Εγκληματικοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την πανδημία

Αναφορικά με το ζήτημα της εξοχικής κατοικίας του κ. Τσίπρα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε κατά παραγγελία fakenews, μπας και ξεφύγει από τη δημόσια κατακραυγή για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας».

Για τεράστιες πολιτικές ευθύνες και εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχουμε μέσα σε ένα μήνα και μία βδομάδα η χώρα μας να μετράει 2.500 ανθρώπινες απώλειες και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επανάπαυση, καθυστερήσεις και ανεμελιά του ιδίου και της κυβέρνησης. Είναι μια κυνική ομολογία αποτυχίας, χωρίς όμως καμία πρόθεση αλλαγής. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να γίνει νομικοποινική συζήτηση για πράξεις και παραλείψεις. «Ενδείξεις, βέβαια, υπάρχουν για σειρά ζητημάτων όπως η διπλή καταγραφή κρουσμάτων, η εγκληματική διαχείριση σε κέντρα πρόνοιας, γηροκομεία κ.λπ. Αυτά, όμως, δεν είναι της παρούσης» τόνισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της εξοχικής κατοικίας του κ. Τσίπρα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε κατά παραγγελία fakenews, μπας και ξεφύγει από τη δημόσια κατακραυγή για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και την εξωφρενική έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος των πολιτών που επέδειξε με τις βόλτες του στην Πάρνηθα».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Πώς κρίνετε την εξέλιξη της πανδημίας έως τώρα;

Δυστυχώς, δραματική. Βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στον δείκτη θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Οι δείκτες των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων παραμένουν καθημερινά πολύ υψηλοί, ενώ μειώνονται τα τεστ. Την εξέλιξη αυτή καθόρισαν οι εγκληματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης: απολύτως ανεπαρκή μέτρα για τα νοσοκομεία, μη επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, διπλό σύστημα καταγραφής και στρεβλή εικόνα για τα κρούσματα, απουσία μαζικών δωρεάν τεστ. Αλλά και παντελής έλλειψη προετοιμασίας στο άνοιγμα των σχολείων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα. Έτσι φτάσαμε μέσα σε ένα μήνα και μία βδομάδα η χώρα μας να μετράει 2.500 ανθρώπινες απώλειες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επανάπαυση, καθυστερήσεις και ανεμελιά του ιδίου και της κυβέρνησης. Είναι μια κυνική ομολογία αποτυχίας, χωρίς όμως καμία πρόθεση αλλαγής.

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες στη διαχείριση του κορονοϊού από την κυβέρνηση; Αποκλείετε το κόμμα σας να ζητήσει εξεταστική όταν τελειώσει η πανδημία;

Σήμερα βρισκόμαστε σε συνθήκες μάχης. Καθημερινά χάνονται συνάνθρωποί μας. Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και να απαιτήσουμε την ελάχιστη στήριξη της δημόσιας υγείας που σας ανέφερα, για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και αυτές δεν κρύβονται. Εκτιμώ ότι δεν είναι η ώρα να γίνει νομικοποινική συζήτηση για πράξεις και παραλείψεις. Ενδείξεις, βέβαια, υπάρχουν για σειρά ζητημάτων όπως η διπλή καταγραφή κρουσμάτων, η εγκληματική διαχείριση σε κέντρα πρόνοιας, γηροκομεία κ.λπ. Αυτά, όμως, δεν είναι της παρούσης.

Η Πάρνηθα έφερε Λεγραινά… Μήπως έπρεπε η προσωπική ζωή των πολιτικών να μείνει εκτός αντιπαράθεσης;

Εξισώνετε την ποδηλατάδα του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, παραβιάζοντας σειρά υγειονομικών κανόνων και κανόνων του lockdown και εκπέμποντας μια απαράδεκτη αδιαφορία, την ώρα που η χώρα περνά τη μεγαλύτερη δοκιμασία λόγω των δικών του εγκληματικών λαθών, με τη  λάσπη  και τις αθλιότητες που εκτόξευσαν το Μέγαρο Μαξίμου και τα μιντιακά συγκροτήματα που τροφοδοτεί για την παραθεριστική κατοικία του κ. Τσίπρα; Είναι, νομίζω, προφανές στον καθένα τι έγινε εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε κατά παραγγελία fakenews, μπας και ξεφύγει από τη δημόσια κατακραυγή για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και την εξωφρενική έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος των πολιτών που επέδειξε με τις βόλτες του στην Πάρνηθα.

Όμως, η λάσπη επέστρεψε στον ίδιο. Ο κ. Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα το σύνολο των στοιχείων που τον αφορούν. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει το ίδιο για τα δεκάδες ακίνητά του σε Ελλάδα και εξωτερικό και για τις ρυθμίσεις των δανείων του.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία της οικονομίας την επόμενη μέρα από το lockdown; Πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα ενίσχυσης;

Η εικόνα έχει ήδη φανεί από το γ’ τρίμηνο. Δεν υπήρχε lockdown. Κι όμως, η χώρα μας κατέγραψε τη χειρότερη ύφεση στην ΕΕ. Αυτό αποδεικνύει το αυτονόητο, ότι η οικονομία δεν ανακάμπτει ως διά μαγείας χωρίς μέτρα στήριξης τους εισοδήματος των πολιτών, της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση υπονόμευσε από νωρίς την πορεία της οικονομίας, επιλέγοντας την πολιτική της μη ουσιαστικής στήριξης, των ελάχιστων δαπανών από το κράτος προς τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα οδηγηθούμε σε δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ και βαθιά ύφεση.

Όλοι οι οικονομολόγοι συνομολογούν ότι σε περιόδους τέτοιας κρίσης το κρίσιμο είναι οι δαπάνες. Η Ν.Δ.  αρνήθηκε την αντικυκλική πολιτική. Και «κατόρθωσε» και την κοινωνία να μη στηρίξει και την οικονομία να εκτροχιάσει. Κυρίως, υπονόμευσε τις δυνατότητες γρήγορης ανάκαμψης για το 2021. Με προβλεπόμενη ύφεση περίπου 10,5% φέτος, μία από τις χειρότερες, αν όχι τη χειρότερη, στην Ευρώπη, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι μόλις για 0,9% ανάπτυξη του χρόνου. Αν έστω και τώρα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης; Προφανώς, αλλά σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από αυτά που επαναλαμβάνει η ΝΔ. Χρειάζονται απευθείας ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι δάνεια που έχουν εκτινάξει το χρέος τους, άμεση οριζόντια εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών που πλήττονται, αναπλήρωση μισθών των εργαζομένων χωρίς μέτρα ελαστικοποίησης, ειδική ενίσχυση σε κλάδους όπως ο πολιτισμός και ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλής.

Τα δημόσια οικονομικά αντέχουν;

Ναι, αντέχουν δαπάνες όπως αυτές που σας περιέγραψα. Πέρα από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακριβώς αυτό το πλαίσιο έχει τεθεί με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και το έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ. Αυτό που δεν αντέχει η οικονομία της χώρας είναι την κατακρήμνιση του ΑΕΠ, τη βαθιά ύφεση δηλαδή. Διότι το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής σε όλα τα κλάσματα: το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα κ.λπ. Όσο το ΑΕΠ συρρικνώνεται, τόσο και οι υπόλοιποι δείκτες χειροτερεύουν. Κι αυτό ακριβώς είναι που προκάλεσε η πολιτική της Ν.Δ.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της απάντησής σας στο σχέδιο Πισσαρίδη; Έχετε κάνει διαβουλεύσεις με επιστήμονες και φορείς για να το συγκροτήσετε;

Η έκθεση Πισσαρίδη βασίζεται σε τέσσερις θέσεις: ελαστικοποίηση της εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών (υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλισης), εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση κοινωνικών δαπανών για φοροελαφρύνσεις σε λίγους. Αυτό είναι ένα μοντέλο που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, μειώνει το εισόδημα και το επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, ένα μοντέλο παρωχημένο που δοκιμάστηκε με τον πιο βίαιο τρόπο στη χώρα μας και απέτυχε κοινωνικά και οικονομικά.

Στον αντίποδα, το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση των μισθών και των δημόσιων δομών σε βασικά αγαθά, το καθολικό κοινωνικό κράτος  (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια) και τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική ευημερία. Τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει με μεγαλύτερη εξειδίκευση την πρότασή μας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη βάση των κατευθύνσεων που σας ανέφερα. Προφανώς, οι προτάσεις μας προκύπτουν μέσα από διαρκή διαβούλευση με τους φορείς και θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο από κοινού επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι περιμένει «από κάποιον να εξηγήσει με ποια επιστημονικά δεδομένα, από όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εξαιρούνται οι χώροι θρησκευτικής λατρείας».
Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Ηλιόπουλου στην κυβέρνηση για την πανδημία και τα εργασιακά

«Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την προστασία της υγείας των πολιτών, σχεδιάζει κατάργηση του 8ωρου και μειώσεις μισθών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η άρση του lockdown δεν αρκεί για επανεκκίνηση της οικονομίας

Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης χωρίς σχέδιο υποστήριξης από το κράτος επισήμανε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Χρυσοχοΐδης από τη δολοφονία Καραϊβάζ

Ειδική αναφορά στην δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για βαρύ χτύπημα στη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου, που επισύρει πολιτικές ευθύνες και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.