ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τέλος στο ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον δήμο Μαλεβιζίου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης θα βάλει τέλος στον ρυπογόνο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στο δήμο Μαλεβιζίου καθώς μετά θα υπάρχει ένα υπόγειο καλώδιο και ένας σταθμός μετατροπής.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στη θέση του ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που βρίσκεται στο δήμο Μαλεβιζίου, θα υπάρχει σε λίγα χρόνια ένας σταθμός μετατροπής που δεν θα είναι ορατός από τη Δαμάστα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου-Κρήτης, Μενέλαο Μποκέα, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου (στον οποίο υπάγεται ο δήμος Μαλεβιζίου) της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμου Σενετάκη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μάνου Μανουσάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (με δεδομένο τον σχεδιασμό για εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής στην Κρήτη στην περιοχή της Δαμάστας) και ο σχεδιασμός αναφορικά με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην περιοχή των Λινοπεραμάτων. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Χατζηδάκης δήλωσε:

«Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αλλάζουν όλα στην Κρήτη. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ έξω από το Ηράκλειο κλείνει και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τους Σταθμούς Μετατροπής και το υποθαλάσσιο καλώδιο. Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, θα προχωρήσουν ταχύτατα και αυτό σημαίνει - ειδικά για το δήμο Μαλεβιζίου - ότι: Πρώτον, θα υπάρξει όφελος από το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Δεύτερον, ότι στη θέση αυτού του εργοστασίου θα υπάρχει απλά ένα υπόγειο καλώδιο, το οποίο θα καταλήγει σε ένα σταθμό μετατροπής έξω από τη Δαμάστα, ο οποίος δεν θα είναι ορατός από το χωριό. Εκτός αυτού, έχουν αναληφθεί όλες οι αναγκαίες δεσμεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής. Αυτά είναι ξεκάθαρες κουβέντες, είναι λόγος τιμής για την κυβέρνηση, και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν καθαρό στο μυαλό τους το εξής: Στο δήμο Μαλεβιζίου, εκεί που υπάρχει δυστυχώς ακόμα - μόνο για λίγα χρόνια - ένα εργοστάσιο ξεπερασμένης τεχνολογίας που ρύπαινε πολλαπλώς το Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, θα υπάρχει αυτό που περιέγραψα, ένας σταθμός μετατροπής δηλαδή, μη ορατός από τη Δαμάστα, που προφανώς είναι η «νύχτα με την ημέρα». Είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος για την περιοχή και θέλω να πω - επειδή και το δικό μου χωριό είναι εκεί κοντά - αισθάνομαι ευτυχής που και εγώ ως υπουργός Ενέργειας συμβάλλω στο να έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη. Ο δήμαρχος μας εξέφρασε τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, γι' αυτό και ο ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο και οι βουλευτές μιλήσαμε ξεκάθαρα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή, θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Κρήτη».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου ανέφερε:

«Όσον αφορά το καλώδιο, προφανώς καλωσορίζουμε την ενεργειακή διασύνδεση (της Κρήτης με την Αττική). Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την ολοκλήρωση του έργου. Σαφώς και χαιρετίζουμε το κλείσιμο των Λινοπεραμάτων σε ένα εύλογο βέβαια χρονικό διάστημα. Όσον αφορά όμως τον σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα, σε συνεννόηση με όλους τους φορείς και τα όργανα που εκπροσωπούν την περιοχή μας, θα θέλαμε να προχωρήσει η διαβούλευση. Θεωρούμε ότι η θέση της Δαμάστας δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ακούσαμε τις προτάσεις του υπουργείου και του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με μια βελτιωμένη πρόταση και προφανώς βάλαμε στο τραπέζι το ανταποδοτικά οφέλη που πρέπει να αποδοθούν στην περιοχή. Θέλουμε να διευκρινιστούν οι δεσμεύσεις σε αυτό το κομμάτι και να συζητήσουμε πώς το Μαλεβίζι από επιβαρυμένη περιοχή θα μπορέσει να μετατραπεί με περιβαλλοντικές δράσεις και έργα σε βιώσιμο τόπο».

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Νομίζω ότι κατέστη σαφές ότι πρόκειται για ένα έργο που καθιστά πιο βιώσιμη την Κρήτη και συγκεκριμένα την περιοχή του Μαλεβιζίου. Είναι δεσμευτικός όρος στον διαγωνισμό της «Αριάδνης Interconnection» (της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής) ότι δεν θα είναι ορατός ο σταθμός μετατροπής από κανένα μέρος της Δαμάστας και είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω βελτιώσεις της διασύνδεσης και περαιτέρω υπογειοποιήσεις που θα μειώσουν την οπτική ρύπανση και γενικότερα θα βελτιώσουν το περιβάλλον. Δεσμευθήκαμε επίσης, ότι υλοποιούμε ένα συνολικό πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπου προτεραιότητα προφανώς θα έχει ο δήμος Μαλεβιζίου στην Κρήτη, στον οποίο προσαιγιαλώνεται το καλώδιό μας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Καταφέραμε να υπάρξει αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας

Ο Κ. Χατζηδάκης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Κ. Σκρέκα υπογράμμισε πως το γεγονός οτι μιλάμε πλέον για μια νέα ΔΕΗ πιστώνεται τόσο στη κυβέρνηση όσο και την διοίκηση της εταιρείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλες οι μεγάλες αλλαγές με το νομοσχέδιο για την ενέργεια

Διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Τι άλλαξε μετά τη δημόσια διαβούλευση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται πακέτο μέτρων για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλχημείες και ψέμματα» σχετικά εμ την ΔΕΗ και σημείωσε πως τα «τα μέτρα που πήραμε είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, το κόστος της αδιαφορίας».