ΓΔ: 904.5 0.27% Τζίρος: 0.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυρ. Πιερρακάκης: Τα δίκτυα 5G θα αλλάξουν την καθημερινότητα

Το επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου – όχι μόνο για το 2021, αλλά για τα επόμενα χρόνια – είναι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, επισημαίνει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Μέσα από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και από άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 3D printing, μπροστά μας ανοίγεται μια νέα ευκαιρία», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας πως η είσοδος στην εποχή του 5G, λοιπόν, συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα.

«Και ο δρόμος για την Ελλάδα περνά μέσα από την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτόν τον στόχο θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα από το Ταμείο Φαιστός, το οποίο συστήσαμε προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε επιχειρηματικές δράσεις και ιδέες που βασίζονται στο 5G», επισημαίνει. 

Αναλυτικά, το άρθρο: 

«Οι περισσότερες προσδοκίες για το 2021 περιστρέφονται γύρω από την πρόοδο της επιστήμης: με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες του έτους που φεύγει, η επιστημονική πρόοδος στην ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου είναι ο πλέον επιδραστικός παράγοντας για τη νέα χρονιά.

Παράλληλα, όσο ο εμβολιασμός θα μας επαναφέρει στην καθημερινότητά μας, τόσο θα αναδεικνύεται η προστιθέμενη αξία της τεχνολογικής προόδου στις ζωές μας. Και το επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου – όχι μόνο για το 2021, αλλά για τα επόμενα χρόνια – είναι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, τα οποία μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα επεκτείνουν την κάλυψή τους σε σημαντικό τμήμα της επικράτειας.

Το 5G συνεπάγεται μεγαλύτερες ταχύτητες και ποιοτικότερη σύνδεση. Η εμπειρία των χρηστών σίγουρα θα βελτιωθεί, ωστόσο η επίδραση θα είναι τεράστια σε εφαρμογές που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής και της δημόσιας σφαίρας: από την έξυπνη γεωργία μέχρι την ρομποτική ιατρική και από τα μη επανδρωμένα οχήματα στις έξυπνες πόλεις, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα όλων μας, μέσω των νέων δυνατοτήτων που θα έχουμε στην εργασία, την επικοινωνία, τις μετακινήσεις και, γενικότερα, τις δραστηριότητές μας.

Η είσοδος στην εποχή του 5G, λοιπόν, συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Και ο δρόμος για την Ελλάδα περνά μέσα από την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτόν τον στόχο θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα από το Ταμείο «Φαιστός», το οποίο συστήσαμε προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε επιχειρηματικές δράσεις και ιδέες που βασίζονται στο 5G.

Η τεχνολογία τρέχει με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα παιδί του ’90, που παρατηρούσε εντυπωσιασμένο τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, σήμερα είναι πιθανά γονιός και το δικό του παιδί είναι ήδη εξοικειωμένο με λειτουργίες συσκευών που πριν από τριάντα μόλις χρόνια δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι θα υπάρξουν. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύνοψη της 3ης βιομηχανικής επανάστασης και ταυτόχρονα μια εικόνα όσων φέρνει μαζί της η 4η.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις όσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα θέλαμε. Μέσα, όμως, από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και από άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 3D printing, μπροστά μας ανοίγεται μια νέα ευκαιρία. Και έχουμε τη θέληση, το σχέδιο, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα για να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης: Προτεραιότητα στα self test θα έχουν οι μαθητές

Ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε ότι βάσει της πορείας των εμβολιασμών έχει αρχίσει να «χτίζεται» το «τείχος ανοσίας», και στις αρχές Μαΐου οι πολίτες άνω των 60 θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα κινείται προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και τα πάνω από 440 έργα που περιλαμβάνει και θα υλοποιηθούν τα επόμενα 4 χρόνια, τονίζοντας πως σε πολλά η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει σημαντικό ρόλο.