ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λογότυπο ΕΦΚΑ
Το λογότυπο του ΕΦΚΑ στην πρόσοψη δημόσιας υπηρεσίας.

Αναφορά 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, καθημερινά, διαλύονται οργανικές μονάδες, μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς κανένα σχεδιασμό, πρόγραμμα και με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή.

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, με την ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αναφέρεται στις καθημερινές εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ, οι οποίες μαρτυρούν τη δυσχερή θέση ασφαλισμένων και εργαζομένων στον Οργανισμό, παρά τη δημιουργία του “e-ΕΦΚΑ” και τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί απονομής συντάξεων “με το πάτημα ενός κουμπίου”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, καθημερινά, διαλύονται οργανικές μονάδες, μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς κανένα σχεδιασμό και πρόγραμμα, και με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή. Επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, για την άμεση και έγκαιρη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ειδικά εν μέσω πανδημίας και της συνακόλουθης τηλεργασίας. Την ίδια στιγμή, δεν ενισχύεται ο ΕΦΚΑ με νέο προσωπικό με τις αναγκαίες προσλήψεις, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης. Εκτός αυτού, παρατηρούνται μετακινήσεις εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια και το άγχος τους.

Η ανωτέρω κατάσταση επιβαρύνεται εν μέσω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, καθώς η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αγνοεί επιδεικτικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, γεγονός που αποδεικνύεται από την άρνησή της να προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ή έστω να ανανεώσει της συμβάσεις όσων εξ αυτών λήγουν άμεσα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμεταδοσης του ιού.

Παράλληλα, καταγγέλλονται αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές της Διοίκησης απέναντι στις δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και συχνές είναι οι απαξιωτικές συμπεριφορές με τη χρήση λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Απόδειξη δε των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών στον ΕΦΚΑ αποτελεί η πρωτιά του στις αιτήσεις συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η δυσβάσταχτη κατάσταση.

Ενδεικτική επίσης της επικρατούσας κατάστασης είναι και η καταγγελλόμενη αναξιοκρατία που επικρατεί με τις συνεχείς “πελατειακές” αναθέσεις των θέσεων ευθύνης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι πρέπει να μπει τέλος στο καταγγελλόμενο καθεστως πελατειακών σχέσεων και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διενέργεια κρίσεων σε όλη την υπηρεσιακή κλίμακα του Οργανισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης σε Τσίπρα: Είστε επιστήμονες στα ψέματα για ΔΕΗ και ΕΦΚΑ

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρά πυρά κατά φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία Mercosur

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη φον ντερ Λάιεν για παραβίαση θεσμών με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur και ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για τις επιπτώσεις στους Έλληνες αγρότες.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση για τον Ν. Πλουμπίδη στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Κ. Αρβανίτη

Το Ευρωκοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη, προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Ο Κόκκινος Δάσκαλος» στις 4/3/2026, με συζήτηση μετά την προβολή για τα μαθήματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη για Predator ανοίγει τον φάκελο των υποκλοπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρετίζει την καταδίκη τεσσάρων επιχειρηματιών για το σκάνδαλο Predator, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση και απαντήσεις από την κυβέρνηση για πιθανή εμπλοκή στελεχών της και συγκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιμένει στη συγκάλυψη στη Βουλή

Κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μαξίμου μεθοδεύει συγκάλυψη, αφού η ΝΔ κλείνει την Εξεταστική χωρίς να έχουν εξεταστεί σημαντικοί μάρτυρες, παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παράταση και περαιτέρω έρευνα.