ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: υπουργείο Ναυτιλίας

Αναμορφώνεται ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου μετά από 63 χρόνια

«Η Ελλάδα, ως κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, οφείλει να διαθέτει και αντίστοιχα πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, υπό την προεδρία της καθηγήτριας Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίας Αθανασίου. Ο συγκεκριμένος Κώδικας θεσπίστηκε το 1958 και έκτοτε δεν έχει τροποποιηθεί, παρά τις εξελίξεις που έχουν εμφανισθεί στην εθνική και διεθνή ναυτιλία εδώ και περισσότερο από έξι δεκαετίες.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Ναυτιλία», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας ότι «εξήντα τρία χρόνια μετά την ψήφιση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, επιβάλλεται η ριζική του αναμόρφωση».

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών στα πλοία της σημαίας μας. Σημαντική προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής μας νομοθεσίας. Ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου έχει αναμφίβολα ξεπερασθεί προ πολλού. Οι αδυναμίες του είναι εμφανείς, με πιο χαρακτηριστική την μη συμμόρφωσή του με διεθνείς συμβάσεις που έχουν θεσπισθεί. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως οφείλει να διαθέτει και αντίστοιχα πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το σύγχρονο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Η αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου αποτελεί την κορωνίδα των νομοθετικών παρεμβάσεων που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι το έργο της Επιτροπής θα έχει την επιτυχία που όλοι προσδοκούμε» υπογράμμισε o υπουργός. 

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε επίσης την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή τους σε αυτήν, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα σταθεί αρωγός στο δύσκολο αλλά και ιστορικό αυτό έργο που καλείται η εν λόγω Επιτροπή να φέρει σε πέρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plakiotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή βοήθησε τη φίλη χώρα Αίγυπτο

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των λιμανιών της Ελλάδας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας «βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο στάδιο ολοκλήρωσης των διαγωνισμών».
Plakiotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πλακιωτάκης: Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν οι Έλληνες ναυτικοί

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ανέφερε πως γίνονται τα πάντα για να επιστρέψουν σώοι οι Έλληνες ναυτικοί που απήχθησαν από ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είχε αγκυροβολήσει ανοικτά του Καμερούν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες για περιφερειακά λιμάνια

Την ύπαρξη μεγάλου ενδιαφέροντος από σημαντικούς διεθνείς παίκτες και παγκόσμιους παρόχους λιμενικών υπηρεσιών για επενδύσεις τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πλακιωτάκης: Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε το έργο αναβάθμισης του λιμένα που θα υλοποιηθεί στη Χερσόνησο «σταθμό» αναφέροντας πως έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών στη χώρα.