ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis-kinal

Μ. Κατρίνης: Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους λίγους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλείει πάνω από το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε θα πρέπει να συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων του με προαπαιτούμενα που απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις ή επιταχύνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων. Πρέπει να είναι μια πρόταση που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Να έχει ως ωφελούμενους την Ελλάδα και τους Έλληνες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, με ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλης Κατρίνης.

«Δυστυχώς, η πρόταση της κυβέρνησης ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους», επισήμανε ο ίδιος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης και να έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Με ευθύνη, όμως, της κυβέρνησης δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν υπήρξε καμία συνεργασία, ούτε καν με τους ανθρώπους της εργασίας και της επιχειρηματικότητας ενώ υποβαθμίστηκε ο ρόλος του κοινοβουλίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αλλά μια πρόταση που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό, με κυρίαρχο μέλημα τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παραγωγής στη χώρα και η εθνική προστιθέμενη αξία.

Επιπλέον, υπενθύμισε την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση των εισαγωγών αγαθών το 2021, λόγω του κατασκευαστικού και τεχνολογικού εξοπλισμού από το εξωτερικό που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι είναι ένα σχέδιο που δεν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση μιλά για 200 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν χωρίς να υπάρχουν τα εχέγγυα για αυτό. Την ίδια στιγμή, δε λέει ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες από το κλείσιμο των ατομικών και μικρών επιχειρήσεων που αποκλείονται από τη χρηματοδότηση της «Ελλάδας 2.0».

Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ.Κατρίνης, το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους του εξωτερικού, αφού οι συγχρηματοδοτούμενες από το κράτος ιδιωτικές επενδύσεις θα δανειοδοτούνται αποκλειστικά με βάση αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας πάνω από το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων, που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δε διαθέτουν ούτε ρευστότητα ούτε κεφαλαιακή επάρκεια, λόγω της κρίσης

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνουν:

  • Πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία με απορρόφηση 20% των πόρων.
  • Θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα σε μία διετία με απορρόφηση 10% των πόρων.
  • Ολοκλήρωση των υποδομών υγείας, των δημοσίων υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσα σε μια τριετία με απορρόφηση 20% των πόρων.
  • Στροφή στην παραγωγή, την αγροτική οικονομία, τη μεταποίηση, τον ενεργειακό τομέα και ανθεκτικές μορφές τουρισμού, με στοχευμένες κλαδικές πολιτικές με επενδύσεις που θα ενώσουν δυνάμεις στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, με απορρόφηση του 50% των πόρων του προγράμματος.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fofi Gennimata, KINAL, Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση πως με τις επιλογές της «δίνεται η δυνατότητα σε γνωστά κερδοσκοπικά funds, έναντι πινακίου φακής, να πάρουν τoν έλεγχο της Τράπεζαs και να διαχειριστούν ενεργητικό 60 δισ. ευρώ».
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Kατρίνης: Παράταση προθεσμίας για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο

Ο κ. Κατρίνης σημειώνει ότι η δημοσίευση των δύο προσκλήσεων έγινε σε μια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, γεγονός που είχε αρνητικές συνέπειες στην έγκαιρη προετοιμασία των αιτήσεων υποβολής.