ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σκρέκας: Έρχονται άμεσα αλλαγές και διορθώσεις στους δασικούς χάρτες

Το επόμενο διάστημα θα γίνει ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους για τη διόρθωση των σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, τη συμπερίληψη των διοικητικών πράξεων και την αναμόρφωση των χαρτών.

Συναντήσεις με βουλευτές του Νομού, δημάρχους και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, είχε στο Ηράκλειο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με επίκεντρο τους δασικούς χάρτες, που το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν αναστάτωση σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σκρέκας, κατέγραψε τα προβλήματα και τις ανησυχίες, ενώ ενημέρωσε για τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο, ώστε να λυθούν, όπως σημείωσε, με μόνιμο και οριζόντιο τρόπο τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό, τους ασπαλάθους και τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων που έφεραν ανησυχία και προβληματισμό στον κόσμο. «Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί ούτε για τις περιουσίες τους, ούτε για τις ενισχύσεις τους οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί. Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με άμεσο τρόπο χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς να επιβαρυνθεί με κάποιο κόστος ο πολίτης» διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επόμενο διάστημα θα γίνει ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους, στα κατά τόπους δασαρχεία, για τη διόρθωση των σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, τη συμπερίληψη των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και την αναμόρφωση των χαρτών, μετά και της αποφάσεις που θα εκδοθούν, με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος, από τα είδη τα οποία χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση.

«Επιπλέον, θα γίνουν διορθώσεις που αφορούν στην φρυγανώδη βλάστηση. Ενώ υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις ότι εκπίπτει των ειδών εκείνων που χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση, εντούτοις κάποιοι μελετητές χαρακτήρισαν εκτάσεις που καλύπτονται με φρυγανώδη βλάστηση ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο.

«Το κράτος θα αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο. Η κυβέρνηση μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την αποφασιστική πολιτική βούληση να ολοκληρώσουμε αυτό το τιτάνιο και τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα και τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Σκρέκας, που πραγματοποίησε τις επαφές στο Ηράκλειο, με τη συνοδεία του υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε ότι οι εύλογες αντιδράσεις που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των σφαλμάτων, αποκαθίστανται με την παρουσία του υπουργού, ο οποίος «έδωσε λύσεις, ενώ και με τις παρατηρήσεις των φορέων, το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που παραμένει ως κενό της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ».

Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι φορείς του Ηρακλείου από τις συναντήσεις, εξηγώντας στον κ. Σκρέκα ότι θα αναμένουν την υλοποίηση των όσων δεσμεύτηκε, το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην Κρήτη με επίσκεψη και συναντήσεις στον 'Αγιο Νικόλαο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προχωρά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών

O γενικός γραμματέας Δασών Κων. Αραβώσης υπογράμμισε ότι για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και διεθνείς φορείς όπως το UN Forum on Forests.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Διασφαλίζουμε την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο

Η νέα πλωτή μονάδα στη Ρεβυθούσα αυξάνει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων σε πάνω από 375.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ (έναντι 225.000 κ.μ. των υφιστάμενων τριών δεξαμενών) αλλά και την ευελιξία της εγκατάστασης ως προς την υποδοχή διαθέσιμων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 στο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει εάν αληθεύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο θα καταθέσει σήμερα και άλλη τροπολογία όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση «υπέρογκων χρεώσεων στο πάγιο του ρεύματος».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυράς: Πάνω από 1.000 παρθένες παραλίες για τις επόμενες γενιές

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να τεθεί σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών θαλασσών και μάλιστα το 1/3 σε καθεστώς απολύτου προστασίας, όπου θα απαγορεύεται ακόμα και η αλιεία, αλλά και η διέλευση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς προχωράει η ανασυγκρότηση στο Μάτι μετά από τέσσερα χρόνια

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, τις προσεχείς ημέρες προχωρά στην πράξη ο σχεδιασμός που προβλέπεται από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο επίπεδο κάθε οικοπέδου και ιδιοκτησίας στην πυρόπληκτη περιοχή. Eπίσης, οριστικοποιούνται οι μελέτες για τους κοινόχρηστους χώρους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνητρα από το ΥΠΕΝ για την παραγωγή βιομεθανίου, προτάσεις από τη ΔΕΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη καταθέσει, στα τέλη του 2021, αίτηση στη ΡΑΕ για έκδοση άδειας διανομής βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης ενώ σχεδιάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου στους νομούς Σερρών και Ημαθίας.