ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γ. Βαρουφάκης: Η διαπλοκή έχει βρει την κυβέρνηση που την προσέχει

Στην ομιλία του για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε μεταξύ άλλων για τους υδρογονάνθρακες υπογραμμίζοντας πως δεν πλουτίζει η Ελλάδα αλλά οι ξένες εταιρίες, λέγοντας πως παράλληλα μένουμε πίσω στην πράσινη ανάπτυξη.

Κάνοντας αναλυτική αναφορά στις θέσεις του ΜέΡΑ25 για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό, τον «οδικό χάρτη» του κινήματος προς το 1ο Διαβουλευτικό του Συνέδριο παρουσίασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του, Γ. Βαρουφάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το κεντρικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ θα προηγηθούν συνέδρια σε κάθε περιφέρεια της χώρας από τις 22/4 ώς τις 11/5. Ο κ. Βαρουφάκης απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στα περιφερειακά συνέδρια, προκειμένου να διαμορφωθούν με διαδικασίες ανοιχτής δημοκρατίας οι προτάσεις που θα κατατεθούν τον Μάιο, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι στις 18/1, στις Βρυξελλες, το DIEM25 και το βρετανικό Εργατικό Κόμμα συνδιοργανώνουν ημερίδα, με στόχο την επεξεργασία μιας «πράσινης» συμφωνίας για την υφήλιο.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε πλαισιωμένος από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης (ΟΕΣΚΕ), ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από ποτέ σε σχέση με τη ρευστότητα και είπε χαρακτηριστικά ότι, ακόμα και σήμερα, «το βουνό του χρέους στην Ελλάδα αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι ο λόφος των εισοδημάτων και όσο αυτό συμβαίνει σε μια πτωχευμένη χώρα, η πτώχευση βαθαίνει και επεκτείνεται στο μέλλον τουλάχιστον μέχρι το 2060, όταν λήγει το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσιπρας». Πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια στην αγορά εντόκων, για τα οποία «κάποιοι αιθεροβάμονες γιορτάζουν», «θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μας κάνουν να επανεξετάσουμε το μνημονιακό αφήγημα για υπέρβαση της κρίσης», δεδομένου ότι αφορούν μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού χρέους, αφού «το 87% αυτού είναι προς την Τρόικα (με επιτόκιο, κατά μέσο όρο, πάνω από 3,5%) και όχι προς τις αγορές».

Απηύθυνε μάλιστα και ένα «μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη» προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Κύριε Μητσοτάκη, Μάκρι (σ.σ. ο τέως Πρόεδρος της Αργεντινής) θα καταντήσετε πολύ σύντομα, επειδή λέτε "ναι" στο τέταρτο μνημόνιο του Τσίπρα».

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη εξαρχής, ιδίως στη γειτονική χώρα, «δεν την νομιμοποιούσε δημοκρατικά», διερωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης, «που έλεγε ότι θα τη σκίσει», θα επιμείνει σε αυτή, σε περίπτωση που κατά τις εκλογές στη γειτονική χώρα επικρατήσει το VMRO, που αντιτέθηκε εξαρχής και ήταν πολέμιο στη σύναψή της.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ελληνική ΑΟΖ, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Η ΑΟΖ είναι άνευ σημασίας για εμάς, γιατί δεν θέλουμε τρυπάνια (για εξόρυξη υδρογονανθράκων) πουθενά. Αν όμως έρθει ένα τουρκικό πλοίο και τρυπήσει στα χωρικά μας ύδατα όμως, αυτό είναι casus belli. Εκεί θα αντιμετωπίζαμε κάτι τέτοιο ως στρατιωτική εισβολή».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι οι Ελληνες πολίτες ουδέποτε θα επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου σε υδρογονάνθρακες: «Η Εxxon Mobil θα επωφεληθεί. Τι ποσοστό του κέρδους θα πάρουμε εμείς; Μηδέν. Θα μας δώσουν κάποια αστεία ποσά ανά οικόπεδο και θα εισπράξουμε το 20% του φόρου επί των κερδών όχι της Exxon Mobil, αλλά της Exxon Hellas, η οποία θα χρεώσει την πλατφόρμα τόσο, όσο να μη χρειάζεται να δηλώσει κέρδη. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας και οι κυβερνώντες του μνημονιακού τόξου δίνουν δώρα γεωστρατηγικής στον Ερντογάν και εμείς μηδέν εις το πηλίκον, ενώ ταυτόχρονα μένουμε πίσω στην πράσινη ανάπτυξη».

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού έκανε λόγο για «αναποτελεσματικό μισανθρωπισμό» από την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχτισε τη Μόρια και από τη σημερινή που συνεχίζει στην ίδια οδό: «Η κυβέρνηση θέλει να πάρει το μοντέλο της Μόριας, να το κάνει ακόμα πιο σκληρό και αυστηρό, και να το μεταλαμπαδεύσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπό τη μορφή των κλειστών hot spots, δημιουργώντας Μόριες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο λόγος είναι η αποτροπή, να σταλεί μήνυμα μην πάτε στην Ελλάδα (...) αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ επειδή τους αρέσει το ελληνικό κλίμα και το σουβλάκι».

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, είπε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα της ψήφου στα προξενεία στο 90% των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ παράλληλα «βάζει την ιδιοκτησία ως προαπαιτούμενο για τα πολιτικά δικαιώματα, κάτι που είχε να γίνει από τον 19ο αιώνα».

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει διαπιστώσει να υπάρχει στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο διάταξη που εξασφαλίζει ακαταδίωκτο σε τραπεζικά στελέχη, π.χ. για χορήγηση θαλασσοδανείων, είπε χαρακτηριστικά: «Ναι, και υπάρχει και χειρότερο, το έκαναν τροπολογία σε προηγούμενο νομοσχέδιο. Εργολάβοι που καταδικάστηκαν για ατασθαλίες και διαπλοκή, τώρα μπορούν να συμμετάσχουν σε δημοπρσίες για να αναλάβουν ξανά έργα. Η διαπλοκή, με άλλα λόγια, έχει βρει την κυβέρνηση που την προσέχει».

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη Οργανωτική Σύσκεψη των Περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών(ΠΣΕ) Μακεδονίας-Θράκης του ΜέΡΑ25, εγκαινιάζοντας τις προσυνεδριακές διαδικασίες, ενόψει του κεντρικού συνεδρίου του Μαΐου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα τυπώναμε ποτέ δραχμές στη Μόσχα

«Ανύπαρκτο» και «ψεύτη» αποκάλεσε τον Φ. Ολάντ ο πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζοντας ως «ανοησίες» την ιστορία πως η Ελλάδα είχε σκοπό να τυπώσει δραχμές στην Μόσχα στο πλαίσιο του Plan B.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Ίσως ανεβάσω τις ηχογραφήσεις από το Eurogroup στο διαδίκτυο

Ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανεβάσει όλες τις ηχογραφήσεις του από τις συνεδριάσεις του Eurogroup που συμμετείχε, ενώ αναφέρθηκε και στη ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο Δωμάτιο» που παρουσιάζει το βιβλίο του.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα γραφεία του ΜΕΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασε ο Γ. Βαρουφάκης

 «Στόχος μας είναι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή ότι αυτή η φωνή που μπήκε στη Βουλή, άξιζε να είναι στη Βουλή (...) είμαστε μια πραγματικά ευρωπαϊκή, ριζοσπαστική φωνή» τόνισε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης
polytexneio, astynomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην απαγόρευση συναθροίσεων

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» τονίζει το ΚΚΕ.