ΓΔ: 2697.11 -0.06% Τζίρος: 33.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:38
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Vouli, Proipologismos
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Πέντε ελαφρύνσεις φόρων - εισφορών για επανεκκίνηση της οικονομίας

Ανακοινώσεις - έκπληξη από τον πρωθυπουργό για μόνιμες ελαφρύνσεις. Μειώνονται προκαταβολή φόρου, συντελεστής εταιρικών κερδών, ασφαλιστικές εισφορές και μένει σε αναστολή η εισφορά αλληλεγγύης.

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. 
  • Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
  • Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. 
  • Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
  • Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι' αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο.

Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικων Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός 13η σύνταξη και μισθό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει 13ο μισθό και 13η σύνταξη, ούτε μείωση ΦΠΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση στηρίζει ρεαλιστικές προτάσεις και προωθεί επίδομα 500 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους ως το 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το μελετημένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 15% για αγοραστές εκτός ΕΕ, ταχύτερες αποσβέσεις, μεταφορά 1,5 δισ. στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως το 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις του ΕΒΕΘ προς τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, τόνισε στον πρωθυπουργό τα βασικά προβλήματα των επιχειρήσεων: υψηλή φορολογία, ενεργειακό κόστος και τιμές πρώτων υλών, προτείνοντας μέτρα ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεις για τις ΜμΕ.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Όσα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα υλοποιηθούν

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως τα μέτρα της ΔΕΘ θα στηρίζονται σε εξασφαλισμένους πόρους από οικονομική ανάπτυξη και όχι φορολόγηση. Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του και ξεκαθάρισε: οι εκλογές προγραμματίζονται για άνοιξη 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνεται το αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα, ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση του αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα, από 300€ το μήνα σε 6.000€ το χρόνο, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2026. Η νέα ρύθμιση θα καλύψει και το φετινό καλοκαίρι.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Νικητιάδης: Ο Μητσοτάκης να ψάξει για ευθύνες για ακρίβεια στην κυβέρνησή του

Ο Γ. Νικητιάδης του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας και την απουσία ουσιαστικής στήριξης πολιτών, τονίζοντας ότι αγνοούνται προτάσεις για μείωση φόρων και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.