ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΕΞ: Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από την Τουρκία δεν αρμόζει σε σύγχρονο κράτος

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς κάλεσε την Τουρκία να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας.

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του κ. Γεννηματά έρχεται ως απάντηση σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σχολίαζε δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από την Αρμενία. Η δήλωση του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι είχε και αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής», καταλήγει ο κ. Γεννηματάς.

Υπενθυμίζεται η  ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι  «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να συντάσσεται στο πλευρό των εχθρικών κύκλων κατά της Τουρκίας και να στηρίζει την αβάσιμη στάση και τους ισχυρισμούς αυτών. Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ τις θηριωδίες που διέπραξε η Ελλάδα κατά Τούρκων και άλλων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από αυτήν την άποψη, είναι πασίγνωστο γεγονός πως η Ελλάδα είχε εξοντώσει συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους στην περιοχή κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει τις απάνθρωπες πρακτικές της κατά των τουρκικών μειονοτήτων της, φτάνοντας μέχρι την τιμωρία Μουφτίδων με φυλάκιση για την τέλεση μιας προσευχής Παρασκευής. Η Τουρκία πιστεύει στην αναγκαιότητα να παίρνουμε από την ιστορία μαθήματα ειρήνης και αδελφότητας αντί της εχθρότητας, γνωρίζει πολύ καλά τις εν λόγω ιστορικές πραγματικότητες. Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα για ακόμα μία φορά πως δεν μπορεί να ωφεληθεί από τη στήριξη ενεργειών και πολιτικών κατά της χώρας μας. Της ζητούμε να ενεργήσει πιο υπεύθυνα αφού θεωρούμε πως η φιλία και η καλή γειτονία είναι ο μόνος τρόπος για να προάγουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόνοια στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η θέση της Τουρκίας αναφορικά με τα γεγονότα του 1915 ετέθη ξεκάθαρα από την ανακοίνωση της Α.Ε. Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Απριλίου 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εξηγήσεων επί του ζητήματος αυτού».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία

Σε σχέση με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν αναμένεται να μεταβληθεί δραματικά η στρατηγική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Αισιοδοξία για τις σχέσεις με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας ενώ ξεκαθάρισε ότι συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση για την βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις των Δένδια και Τσαβούσογλου για την αμοιβαία στήριξη των υποψηφιοτήτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Οι απειλές κατά της Ελλάδας ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν τις πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και προκλητικών ελληνικών ενεργειών. «Ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα», αναφέρουν.