ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
axtsioglou, bouli, oikonomia
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση καταργεί μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις

«Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όχι απλά δεν επεκτείνεται, όπως είδαμε σε πρωτοσέλιδα, αλλά καταργείται», επεσήμανε η η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης το μόνο που λέει με σαφήνεια είναι ότι καταργούνται όλα τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και οι περιορισμένες φοροελαφρύνσεις που ελήφθησαν», δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στο “Κόκκινο 105,5”.

«Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όχι απλά δεν επεκτείνεται, όπως είδαμε σε πρωτοσέλιδα, αλλά καταργείται. Επίσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες καταργείται. Συνολικά μιλάμε για 65 μέτρα -αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες κλπ.- όλα θα καταργηθούν. Και δεν είναι μόνο ότι τα καταργεί αλλά, παράλληλα, η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία όταν διαρρέει σε φίλια μέσα ή δηλώνει ότι τάχα θα επεκτείνει ή θα φέρει και νέες φοροελαφρύνσεις», σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ.

«Επιπλέον, προβλέπουν ότι από πρωτογενές έλλειμμα άνω του 7% φέτος θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2023. Αυτό είναι ένα κενό πάνω από 16 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί προβλέπουν, πέρα από την περικοπή όλων των μέτρων και φοροελαφρύνσεων, την εκρηκτική αύξηση κατά 28% των εσόδων από φόρους, ως εάν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα βρεθούν ξαφνικά στη θέση να υπερκαλύπτουν τις φορολογικές υποχρεώσεις. Προβλέπουν, επίσης, ότι το κενό θα καλυφθεί από μια αλματώδη αύξηση στις επενδύσεις κατά 30%, όταν στην Ε.Ε. προβλέπεται ρυθμός αύξησης των επενδύσεων 5%», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Ως προς το τι εννοεί η ΝΔ μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις, είναι προφανές ότι περιλαμβάνει την υποτίμηση της εργασίας και τις μειώσεις των μισθών. Έχουν στρώσει το έδαφος, με τα εργασιακά και με τον πτωχευτικό κώδικα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να αφορούν ελάχιστους, έχουν προδιανείμει τα κέρδη», επισήμανε.

Αναφερόμενη στα εργασιακά η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εργασία, που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται στο ότι θα καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα που περνά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων. Κεντρικό ζήτημα για την αναβάθμιση της εργασίας είναι η αύξηση των μισθών, δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και στη συνέχεια επαναφορά του στους κοινωνικούς εταίρους. Επίσης, ίδια δικαιώματα στην εργασία, καθώς μετά τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης δεν μπορεί να υπάρχει το χάος, με μπλοκάκια, εργολαβικούς, δανειζόμενο προσωπικό, ενοικιαζόμενους που δεν έχουν τη στοιχειώδη προστασία της εργατικής νομοθεσίας. Και τρίτο, ένα συνολικό πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη προστασία και διαρκής βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Να επιβάλει η κυβέρνηση έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι αδιάφορος απέναντι στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των δανείων και πρότεινε τη λήψη μέτρων όπως στην Ισπανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις υψηλές τιμές καυσίμων παρά την διεθνή πτώση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ υπενθυμίζουν ότι το 2018 οι τιμές πετρελαίου βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαρτίου 2023, με την τιμή της βενζίνης να είναι στα 1,6 ευρώ, σημειώνοντας ότι είναι σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αισχροκέρδειας στην αγορά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαπανίδου: Ο κόσμος θα εμπιστευτεί από την πρώτη κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στον Real FM υπογράμμισε πως «Η λύση για να μπει η Ελλάδα σε μια φάση σταθερότητας είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, πάνω σε προγραμματικές θέσεις».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει πολιτικά αλώβητη από τα Τέμπη

O τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Για χρόνια παρέμενε βαλτωμένο το έργο της τηλεδιοίκησης

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι στον σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, ήταν πλήρως λειτουργική είπε και έδειξε φωτογραφίες πώς ήταν πριν το σταθμαρχείο και πώς αναβαθμίστηκε επι των ημερών του.