ΓΔ: 1377.45 -0.26% Τζίρος: 21.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:47:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
blinken
Φώτο: Shutterstock

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Βαρώσια

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Αν. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί. Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Το μήνυμα που στέλνει η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε το γεγονός πως έρχονται στην Ελλάδα επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών κολοσσών. Τόνισε επίσης πως το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κράτησε μόλις 24 ώρες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ την Δευτέρα 9 Μαΐου

Τηλεδιάσκεψη προγραμματίζεται για την Δευτέρα 9 του μηνός, ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ-Κύπρου, την ίδια στιγμή που οργιάζουν οι φήμες για αναβίωση του έργου του αγωγού East Med.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

Επικρίσεις κατά της Τουρκίας από ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» για το ζήτημα και ζήτησε «όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια».