ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis
Φωτο: ΚΙΝΑΛ

Μ. Κατρίνης: Ανεπαρκής ο βασικός μισθός για το κόστος ζωής στην Ελλάδα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, με την Ελλάδα να ξεπερνά μόνο τις Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία και Βουλγαρία.

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού τονίζοντας πως παρά την ύφεση σε 17 χώρες της ΕΕ έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2021 ενώ 14 τον αύξησαν και το 2020. 

Υπογράμμισε το υψηλό κόστος ζωής στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η αγοραστική δύναμη συνεχώς μειώνεται καθώς οι διψήφιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και καύσιμα το τελευταίο διάστημα πιέζουν τις τσέπες των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως η κυβέρνηση «προχώρησε σε συμβολική αύξηση κατά 2%, δηλαδή από τα 650 ευρώ στα 663, χωρίς αυτό να προκύψει μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων». Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ύφεση ως δικαιολογία για την απόφασή της. Ύφεση, όμως, υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.  Και η πραγματικότητα είναι ότι 17 από αυτές τις χώρες, έκαναν το άλμα από την ακινησία και έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό μέσα στο 2021, ενώ οι 14 από αυτές τον αύξησαν και το 2020.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την ανεπάρκεια-για να μην πω κοροϊδία-της κυβέρνησης σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, αφού περνάμε μόνο την Ουγγαρία, την Λετονία, την Εσθονία και τη Βουλγαρία. Η Λετονία, όμως, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 16% και η Εσθονία κατά 8%.

Και αν συνυπολογίσουμε ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι υψηλό, αντιλαμβανόμαστε ότι η αγοραστική δύναμη όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αγοραστική δύναμη που διαρκώς μειώνεται, αφού οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά υπερβαίνουν το 12% το τελευταίο διάστημα, ενώ οι αυξήσεις στα καύσιμα το 25%, χωρίς η κυβέρνηση να έχει ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την προστασία των καταναλωτών».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Στο περιθώριο νέοι, οικονομικά αδύναμοι και μικρές επιχειρήσεις

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι στην Ελλάδα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει χώρος για τις ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, αφού οι φοροαπαλλαγές και η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Παραμένουν αποκλεισμένες από ρευστότητα 9 στις 10 επιχειρήσεις

«Περισσότερες από 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα των τραπεζών, κάτι για το οποίο δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Να μη μετατραπεί η πληθωριστική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση

«Μια κυβέρνηση που δεν κάνει καν ελέγχους για να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργείου το κρίσιμο αυτό διάστημα ελέγχονται μόνο η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου», τόνισε.