ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mendoni-politismos-delphi
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ

Επιχορηγεί με 2,5 εκατ. τις θεατρικές παραγωγές το υπ. Πολιτισμού

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι επιχορηγήσεις θεάτρου έχουν σαν στόχους μεταξύ άλλων, τη στήριξη, ανάδειξη και προβολή του έργου νέων καλλιτεχνών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόσκλησή του, ανακοίνωσε σήμερα επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2.590.000 ευρώ για υλοποίηση θεατρικών παραγωγών μονοετούς προγραμματισμού 2021-2022 και διετούς προγραμματισμού 2021-2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «το συνολικό ποσό των προτεινόμενων από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου επιχορηγήσεων Μονοετούς και Διετούς Προγραμματισμού ανέρχεται στα 2.590.000 ευρώ ήτοι: (1.470.000 ευρώ + 1.120.000 ευρώ -560.000 ευρώ κατά έτος). Για το οικονομικό έτος 2021 ανέρχεται στο ποσό των 2.030.000 ευρώ ήτοι:(1.470.000 ευρώ +560.000 ευρώ)».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τον θεσμό των επιχορηγήσεων θεάτρου, το ΥΠΠΟΑ έχει ως στόχους:

 • Τη στήριξη, ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Την ενίσχυση της ελληνικής θεατρικής δραστηριότητας.
 • Τη στήριξη του έργου νέων δημιουργών.
 • Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 • Την παρουσίαση, προβολή και προώθηση του νεοελληνικού θεατρικού έργου δοκίμων και νέων Ελλήνων συγγραφέων.
 • Την κινητικότητα των σχημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τη συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ, προγράμματα και συνεργασίες, κατόπιν σχετικής επιλογής.
 • Την ενθάρρυνση των δημιουργικών συνεργειών μεταξύ καλλιτεχνών και καινοτόμων συνεργατικών καθώς και διατομεακών σχημάτων.
 • Την ανάπτυξη κοινού.
 • Τη στήριξη ολοκληρωμένων δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που διευρύνουν το κοινό του θεάτρου και το φέρνουν σε επαφή με έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.
 • Την εξοικείωση και συμμετοχή των παιδιών και των νέων στον πολιτισμό.
 • Την προαγωγή της συμπεριληπτικότητας, της προσβασιμότητας και της συμμετοχικότητας στον πολιτισμό, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 • Την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
 • Την ενίσχυση μοντέλων πολιτιστικής διαχείρισης, σχεδιασμού, παραγωγής και προβολής/διάχυσης βιώσιμων πολιτιστικών δράσεων.
 • Την ανάπτυξη δράσεων στην περιφέρεια, με σκοπό τη στήριξη και αξιοποίηση τοπικών πολιτιστικών θεσμών, τη συμβολή στην οικονομική αναζωογόνηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 • Την υποστήριξη με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, η παραγωγή πρωτοβουλιών που προάγουν τη συνεργασία κ.ά.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που διορίστηκε ως αρμόδια για την αξιολόγηση των αιτημάτων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επιχορήγηση Επαγγελματικών Σχημάτων του Θεάτρου με σκοπό την υλοποίηση θεατρικών παραγωγών Μονοετούς ή Διετούς Προγραμματισμού, κατέθεσε, έπειτα από διαδοχικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τη μη μετάδοση της COVID-19, την τελική πρότασή της.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους:

 • Ειρήνη Μουντράκη, πρόεδρο (θεατρολόγο, υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων Εθνικού Θεάτρου και δημιουργό του Greek Play Project)
 • Γρηγόρη Ιωαννίδη, αντιπρόεδρο (κριτικό θεάτρου, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών) και τα μέλη
 • Αντώνη Βολανάκη (εικαστικό - επίκουρο καθηγητή Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου)
 • Αντιγόνη Καράλη (δημοσιογράφο)
 • Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή Θεατρολογίας του ΑΠΘ, κριτικό θεάτρου)
 • Θοδωρή Γκόνη (σκηνοθέτη, καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων)
 • Δήμο (Άκη) Δήμου (θεατρικό συγγραφέα)

Χρέη εισηγητή χωρίς ψήφο άσκησε η Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου αναπληρούμενη από την Άννα Καλαφατάκη, προϊσταμένη του Τμήματος Θεάτρου και Χορού.

Όπως πληροφορεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω πρόσκληση καθώς και με το με ημ. 19/02/2021 Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ περί παράτασης προθεσμίας για υποβολή προτάσεων για Επιχορήγηση και Παροχή Αιγίδας των Προσκλήσεων του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων και οι οποίες διαβιβάστηκαν από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου/Τμήμα Θεάτρου & Χορού, στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου για αξιολόγηση, ανέρχονται σε 274.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δείχνουμε τη συνάντηση του αρχαίου πολιτισμού με την τεχνολογία

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη σε Λονδίνο: Αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Για την Ακρόπολη να απολογηθούν όσοι σταμάτησαν τα έργα το 2015

Η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η μη αξιοποίηση του Πολιτισμού μας ως δημοσίου κεφαλαίου, «εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων, συνιστά όχι απλώς ασυγχώρητη αδράνεια αλλά εγκληματική αμέλεια, που στερεί τη χώρα από πολύτιμους πόρους».