ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τ. Θεοδωρικάκος: Ποιες υπηρεσίες της Αστυνομίας θα γίνουν πλέον ψηφιακές

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως θα δημιουργηθούν Γραφεία Ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώ εξέφρασε την στήριξη του στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Την εφαρμογή των νόμων για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι, δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του πραγματοποιήθηκαν 83 πορείες από τις οποίες μόνο στις 16 έκλεισε ο δρόμος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Θεωρικάκος σημείωσε ότι «μου έγινε κριτική από ορισμένους συμπολίτες τις πρώτες ημέρες γιατί επέμεινα πάρα πολύ στο να εφαρμοστεί το μέτρο με το οποίο δεν μπορεί εκατό, διακόσιοι και τριακόσιοι άνθρωποι να κλείνουν τους δρόμους με πορείες και συγκεντρώσεις, είτε στην Αθήνα είτε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη», και προσέθεσε πως «οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να κάνουν συγκεντρώσεις, να κάνουν κινητοποιήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να στρέφεται σε βάρος της τάξης και της ασφάλειας όλων των υπολοίπων συμπολιτών οι οποίοι δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται από τέτοιες καταστάσεις».

Για τις 16 πορείες στις οποίες έκλεισαν οι δρόμοι είπε ότι «ήταν χιλιάδες, ήταν πολύς κόσμος και έπρεπε να κλείσει ο δρόμος γιατί και η ασφάλεια αυτό απαιτούσε. Όταν είναι πολύ πολύ λιγότεροι, τότε θα πρέπει να διαδηλώνουν σε μία λωρίδα του δρόμου ή επάνω στο πεζοδρόμιο και αυτό το μέτρο θα τηρηθεί απαρεγκλίτως, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και αυτό λέει η δημοκρατική νομιμότητα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να νιώθουν και να είναι οι πολίτες ασφαλείς», ενώ στην συνέντευξη του αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των μηνύσεων σε βάρος εκπαιδευτικών από αντιεμβολιαστές, στην ενδοοικογενειακή βία και την ίδρυση γραφείων στην Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της, στην ψηφιοποίηση της ΕΛ.ΑΣ και την μετακίνηση αστυνομικών στις γειτονιές και τέλος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στην ομάδα ΔΙΑΣ.

«Αυτά τα παιδιά συμβάλλουν στο να ανυψωθεί το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας και η αποτελεσματικότητά της σε άμεσες επεμβάσεις», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Θα είμαι δίπλα τους και σε θέματα εξοπλισμού και σε άλλα προβλήματα που έχουν και θα το διαπιστώσουν».

Για τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από αρνητές των εμβολίων ανέφερε πως «ήταν αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να σύρει σε άσκοπες περιπέτειες εκπαιδευτικούς, δασκάλους, καθηγητές, διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι τηρούν με υπευθυνότητα και πειθαρχία όλες τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και διασφαλίζουν την κανονική και εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων».

Το διάστημα της πανδημίας αυξήθηκαν πάρα πολύ τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Είναι καθοριστική η στενή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Για το σκοπό αυτό δημιουργούνται έξι γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. «Την προσεχή Δευτέρα θα έχω συνάντηση εργασίας με την Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα ανέφερε πως τις επόμενες τρεις εβδομάδες το πολύ θα γίνουν ανακοινώσεις από κοινού με τον υπουργό Ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ποιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα ψηφιοποιηθούν και επομένως οι πολίτες δεν θα πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα για αυτές. Από την 1 Ιανουαρίου του 2022 τα αστυνομικά τμήματα δεν θα δίνουν γνήσια υπογραφής και άλλες τέτοιου είδους υπηρεσίες δια ζώσης. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας αλλά οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν εδώ στο λεκανοπέδιο είναι λιγότεροι από το 30% της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Η στρατηγική που έχουμε για να βρεθούν οι αστυνομικοί κοντά στον πολίτη, κοντά στην γειτονιά, να είναι το στήριγμα του, να νιώθουμε όλοι μας ότι οι αστυνομικοί είναι φιλικοί προς την κοινωνία, είναι φιλικοί προς τους νέους ανθρώπους και νοιάζονται για την ασφάλεια όλων μας χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, είναι να γίνει πράξη η εκτεταμένη ψηφιοποίηση που θα απαλλάξει τους αστυνομικούς από πάρεργα και θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος από Έβρο: Η Ευρώπη να στηρίξει την φύλαξη των συνόρων μας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε με 27 πρέσβεις από χώρες της Ε.Ε, των συνδεδεμένων χωρών με τη συνθήκη Σένγκεν και της Μεγάλης Βρετανίας.
Theodorikakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Απροσπέλαστα τα σύνορα της χώρας μας

«Το συνολικό μήκος του φράχτη θα φτάσει τα 177,5 χιλιόμετρα. Ήδη υπάρχει σε μήκος 37,5 χιλιομέτρων και μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν καλυφθεί άλλα 35 χιλιόμετρα», είπε σχετικά με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Χαρίτσης: Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει η ηλεκτρονική ίδρυση επιχειρήσεων

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση αυτή είχε αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Κομισιόν και οδηγούσε στην ίδρυση επιχειρήσεων σε 8 λεπτά.
pierrakakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Κλειδί η άυλη συνταγόγραφηση για τις υπηρεσίες Υγείας

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής διευρύνεται μέσα στο 2023 με περισσότερους από 4 εκατ. Έλληνες να έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση.