ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βαγγέλης Βενιζέλος πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

«Ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της, εάν τα μέρη διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο» σημειώνεται στην ανάρτηση.

Ο πρωην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο facebook σχολιάζει την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και αναφέρει:

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό, ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Πιθανό ρωσικό drone εντοπίστηκε κοντά στο Charles de Gaulle

Σουηδικό πολεμικό πλοίο εντόπισε ρωσικό, πιθανότατα, drone κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στον πορθμό Έρεσουντ. Το σουηδικό Ναυτικό έλαβε μέτρα εξουδετέρωσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Π. Γιόνσον.
Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Σε εξέλιξη οι έρευνες για διάσωση μεταναστών νότια Καλών Λιμένων

Συνεχίζονται οι έρευνες νότια των Καλών Λιμένων για αγνοούμενους μετά το επεισόδιο με μετανάστες. Διασώθηκαν 20 άτομα, ενώ τρεις άνδρες εντοπίστηκαν νεκροί. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν φρεγάτα του ΠΝ και FRONTEX.
Φρεγάτα ΠΝ εν πλω
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις μονάδων Πολεμικού Ναυτικού σε Σαρωνικό και Αργολικό κόλπο

Η άσκηση «Ορμή 1/26» του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Φεβρουαρίου στον Σαρωνικό και Αργολικό κόλπο, με συμμετοχή μονάδων Ταχέων Σκαφών, Ναρκοπολέμου και άλλων Διοικήσεων.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Μεγάλη απώλεια ο χαμός του Αντώνη Μανιτάκη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτησε τον Αντώνη Μανιτάκη, κάνοντας λόγο για μεγάλη απώλεια για τη νομική επιστήμη, τη συνταγματική δημοκρατία και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή και το έργο του ως επιστήμονα και ενεργού πολίτη.
Φρεγάτα Κίμων θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόδος: Ζητήθηκε κατάπλους της φρεγάτας «Κίμων» για την επέτειο Δωδεκανήσου

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αιτήθηκε με επιστολή στον Υπουργό Άμυνας την παρουσία της νέας φρεγάτας «Κίμων» στη Ρόδο, με αφορμή την 78η επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, στις 6 και 7 Μαρτίου 2026.