ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

«Ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της, εάν τα μέρη διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο» σημειώνεται στην ανάρτηση.

Ο πρωην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο facebook σχολιάζει την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και αναφέρει:

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό, ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Oι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος ήταν παράνομες

Τι ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τον θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με το ερώτημα της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκε. Τι είπε για τις παρακολουθήσεις και τον ρόλο της ΑΔΑΕ.
venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Η υπόθεση Καϊλή είναι αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά

Με αφορμή τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επισήμανε ότι στο ελληνικό νομικό πλαίσιο στα αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας.
Gowind-Korvetta-Naval-Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Naval Group και Σκαραμαγκάς συνεργάζονται για τις κορβέτες του Ναυτικού

Η προσφορά της Naval Group για το πρόγραμμα των κορβετών προσφέρει ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης και περιλαμβάνει σχέδιο συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας με 30% της αξίας του προγράμματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Το λάθος της κυβέρνησης με τους ανεμβολίαστους του ΕΣΥ

Την αντίθεση του στην απόφαση περί επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία, εκφράζει ο Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παρερμηνεύει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική από Ευάγγελο Βενιζέλο για το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ασκεί ιδιαίτερη κριτική στο γεγονός ότι με βάση το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος της Βουλής, καλείται να ασκήσει αρμοδιότητες που συνταγματικά ούτε έχει ούτε μπορεί να αποκτήσει.
venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα πρότεινε ο Ε. Βενιζέλος

Για την οικονομία απέκλεισε στο μέλλον μνημόνια της περιόδου 2010 ή 2018-2019, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν ποτέ χρειαστεί, η χώρα να κληθεί να λάβει και μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.