ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

«Ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της, εάν τα μέρη διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο» σημειώνεται στην ανάρτηση.

Ο πρωην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο facebook σχολιάζει την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και αναφέρει:

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό, ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Ο αγωγός EastMed και τα νέα διεθνή συμφραζόμενα

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο του στην «Καθημερινή» σημειώνει πως ίσως το ζήτημα του αγωγού EastMed να είναι μια πρώτη ένδειξη για τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος διεθνών σχέσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60

Χαρακτήρισε «αναγκαίο» το μέτρο λέγοντας πως με αφορμή και την μετάλλαξη Όμικρον, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον άνω των 60 είναι αναγκαίο και πρόσφορο και, εν στενή εννοία, ανάλογο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Εάν κάτι είναι επικίνδυνο, αυτό είναι η μίζερη δημοκρατία

«Χρειάζεται μεγαλύτερη διανοητική ευρυχωρία και μεγαλύτερη συναισθηματική γενναιοδωρία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο «στενό» κομματικό σύστημα, κλείνοντας το συνέδριο «Κύκλος Ιδεών».
Venizelos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Να δοθεί απάντηση γιατί είμαστε η 2η χώρα σε θανάτους στην ΕΕ

«Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Αρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.