ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γ. Γεραπετρίτης: Θα απορροφηθεί μεγάλο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση για την έκπτωση που θα υπάρξει στο φυσικό αέριο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του κατώτατου μισθού εφόσον υπάρχει δημοσιονομική αύξηση.

Θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια και αυτό θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς των καταναλωτών διαβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ανέφερε ότι στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η έκπτωση που θα έχουν οι πολίτες για το φυσικό αέριο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη μάχη κατά της ακρίβειας, «υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων, αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη, και παγκόσμια και κατ' εξοχήν και στην Ελλάδα από το κύμα του κορονοϊού», που επισήμανε ότι ενώ ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι περίπου στο 3,5%, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 2%, όταν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Γερμανία, έχουν πάνω από 4% ή και πάνω από 6%, όπως η Λιθουανία και η Λετονία.

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας υπογράμμισε πως «πρέπει, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις», και παρέπεμψε στο πρώτο κύμα μέτρων που ψηφίσθηκε την Παρασκευή και το οποίο έχει να κάνει με την επιδότηση του ηλεκτρικού: «από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις, θα απορροφηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων». Αναφέρθηκε επίσης και για επιδότηση για το φυσικό αέριο που θα υπάρξει με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει πολύ αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την έκπτωση που θα υπάρξει».

Δήλωσε επίσης πως «στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε μια πρώτη γεύση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση της ανάπτυξης», τονίζοντας και την πρόβλεψη του οίκου Fitch, την Παρασκευή, ο οποίος «αναβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6%, ίσως να έχουμε και περισσότερο».

Την ίδια στιγμή, «έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, βεβαίως δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, από την άλλη το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί: μειώθηκε δραστικότατα η φορολογία σε όλους τους τομείς, ιδίως στη μεσαία τάξη, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, 30 δισ.».

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «εφόσον υπάρξει δημοσιονομική αύξηση που θα μας δώσει ένα χώρο, ο χώρος αυτός θα καταστεί ένα δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες». Σημείωσε επίσης ότι «χάρη στην ανάπτυξη, παράγεται νέος πλούτος στη χώρα, που δεν είναι πλούτος από δανεικά, και αυτός θα διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που είναι ευάλωτοι», ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει ποτέ «σε μια πλειοδοσία εύκολων παροχών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από την αμόλυβδη, κάτι πρωτοφανές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «οι δυνατότητες μας δεν είναι ατέλειωτες, ζυγίζουμε τα πράγματα, σταθμίζουμε τις δυνατότητες» φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν τι συνέβη στη Βρετανία.
skertsos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Θα συνεχιστεί η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως όσο υπάρχει η τεχνητή διόγκωση τιμών θα προκύπτουν υπερέσοδα τα οποία με εκπτώσεις θα κατευθύνονται στην οικονομία. Τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ανεξαρτήτως κρίσης.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Έρχεται αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακής ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο υπάρχει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί στήριξη των πολιτών.