ΓΔ: 1391.87 0.78% Τζίρος: 81.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:58:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
HPA, USA, ELLADA, SIMAIES, FLAGS
Φωτο: Shutterstock

Η νέα συμφωνία για αμερικανικές βάσεις: Ποιες περιοχές έχουν κομβικό ρόλο

Οι τέσσερις προϋπάρχουσες θέσεις (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο) θα διπλασιαστούν, με προσθήκη τεσσάρων κοντινών τοποθεσιών στις ήδη υπάρχουσες.

Στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, που θέτει σε νέες βάσεις τόσο τη σχέση των δύο χωρών όσο και τη θέση της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί ανησυχίες στην Τουρκία, τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στην αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν αποτελεί μια νέα επικαιροποίηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA). Η προηγούμενη είχε υπογραφεί στις 5 Οκτωβρίου 2019 ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διπλωματικές διεργασίες και των δύο πλευρών είναι έντονες, ώστε να κλείσουν και τα δύο κείμενα που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση, το παράρτημα, αλλά και η πολιτική δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν, η οποία όμως δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Ερωτηματικό η διάρκεια της συμφωνίας

Μεγάλο ερωτηματικό που αναμένεται να απαντηθεί στις 14 Οκτωβρίου αποτελεί η χρονική διάρκεια της συμφωνίας αν θα είναι πενταετής ή αορίστου χρόνου,  καθώς τις συζητήσεις «άναψε» η δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 29 Σεπτεμβρίου που είχε πει ότι «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η αλήθεια βρίσκεται μάλλον στη μέση, δηλαδή η συμφωνία θα είναι πενταετής και στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ' αόριστον, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα καταγγελθεί από την Ελλάδα ή τις ΗΠΑ, κάτι που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μοιάζει απίθανο.

Οι τέσσερις νέες βάσεις

Οι τέσσερις προϋπάρχουσες θέσεις (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο) θα διπλασιαστούν, με την προσθήκη τεσσάρων κοντινών τοποθεσιών στις ήδη υπάρχουσες. Αυτές είναι: Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Λάρισα, του Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο και ο Ναύσταθμος της Σούδας.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά, σε μια κίνηση ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας, επιχείρησε να εντάξει στη συμφωνία κι άλλες περιοχές, όπως η Σκύρος, νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ακόμα και των Δωδεκανήσων, όμως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν «ευγενικά», προφανώς θέλοντας να μην δημιουργήσουν επιπλέον ένταση στις σχέσεις τους με την Τουρκία, την οποία επιδιώκουν να κρατήσουν στο ΝΑΤΟ και να μην συγκλίνει ακόμη περισσότερο με τη Ρωσία.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσον αφορά τις τοποθεσίες της συμφωνίας και ιδιαίτερα το νησί της Σκύρου, για το οποίο η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον.

Αναβαθμίζεται η Λάρισα – Κομβικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Όσο κομβικός είναι ο ρόλος της Ναυτικής Βάσης της Σούδας για τον έλεγχο της Μεσογείου, τόσο μπορεί να είναι και ο ρόλος της  Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας, έδρα της 110 Πτέρυγας Μάχης. 

Και μπορεί η Σκύρος να μην ενταχθεί στη συμφωνία, αρχικά τουλάχιστον, ωστόσο η Αεροπορική Βάση της Λάρισας μπορεί να μετατραπεί σε μια υπερσύγχρονη αεροπορική βάση, που θα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών όχι μόνο πάνω από την Ελλάδα και τη γειτονική Τουρκία, αλλά στη  Νοτιοανατολική Ευρώπη ακόμα και τη Μαύρη Θάλασσα. 

Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, οι ΗΠΑ έχουν δείξει εδώ και χρόνια, το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, θεωρώντας ότι παίζει κομβικό ρόλο. Η γεωγραφική θέση της, καθώς και ο άξονας που διαμορφώνεται προς τη Βάρνα της Βουλγαρίας, έχει αποκτήσει υψηλότατη αξία στους αμερικανικούς και νατοϊκούς στρατηγικούς σχεδιασμούς ως εναλλακτική οδός των Στενών του Βοσπόρου, ενώ ανοίγει και το δρόμο για τη Μαύρη Θάλασσα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το κείμενο του παραρτήματος, καθώς η ελληνική διπλωματία επιδιώκει μια καλύτερη πολιτική εγγύηση για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ωστόσο η αμερικανική πλευρά ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και δεν ήθελε ευθείες αναφορές σε κάτι τέτοιο στο παράρτημα, που αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο. Όμως, σχετικές αναφορές θα περιλαμβάνεται στην πολιτική δήλωση  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα F-35 και το «όχι» Μητσοτάκη σε μεσάζοντες

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τον αριθμό αεροσκαφών, τον τύπο τους και την τελική τιμή. «Όχι, ευχαριστώ» στα αντισταθμιστικά, που θα ωφελήσουν μόνο τους μεσάζοντες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται με... δώρα από τις ΗΠΑ τα F-35, κλείνουν κενά στους εξοπλισμούς

Νέα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά την αποδέσμευση των F-35 από την Ουάσιγκτον μαζί με πλήθος οπλικών συστημάτων που θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις φρεγάτες MEKO.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Εξετάζεται τροπολογία για δημιουργία βάσεων σε ελληνικά νησιά

Η τροπολογία ζητά από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεργασίες στους αμυντικούς εξοπλισμούς στο «παρά πέντε» των εκλογών

Λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της βελτιωμένες προσφορές για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα αντισταθμιστικά προγράμματα για τα αεροσκάφη F-35.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η πενταετία σημαίνει ότι δεσμεύεται τόσο η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση όσο και η επόμενη, ανεξαρτήτως της προσέγγισης που αυτή θα έχει στην εξωτερική πολιτική.
mplinken-blinken
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη

Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών επισημάνει και τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».